Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Με τις εξελίξεις που υπάρχουν στην οικονομία επηρεάζεται μεταξύ άλλων σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό σύστημα, στο οποίο γινεται μια πληθώρα αλλαγών και μετακινήσεων. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό όταν παρακολουθώντας τις εξελίξεις παρατηρεί κανείς την συνεχή δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών χωρίς σαφή τοποθέτηση, τα οποία πολλές φορές καταφέρνουν να εισέλθουν στην Βουλή λόγω του ότι ο κόσμος θέλει να ξεφύγει απο τα παλαιά κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας κομματικός σχηματισμός που συνδυάζει πολλές συνιστώσες του άκρα αριστερού χώρου μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι του κεντροαριστερού χώρου και είναι ένα απο τα παραδείγματα κομμάτων που κατάφερε να αποσπάσει μια μεγάλη πλειοψηφία επειδή ο κόσμος είχε ανάγκη απο κάτι νέο, καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι η ρητορική των παλιότερων κομμάτων έχει μείνει στο παρελθόν. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι το κόμμα αυτό είχε τροχοδρομησει πάνω σε ένα ψευδεπίγραφο διλημμα το μνημόνιο – αντιμνημόνιο, ένα διλημμα που το ίδιο ακύρωσε φέρνοντας το χειρότερο απο τα τρία μνημόνια.
Το κρίσιμο σταυροδρόμι της ΝΔ
Η Νεα Δημοκρατία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδο, η οποία θα δείξει αν θα ακολουθήσει ένα δρόμο που θα έχει ως αποτέλεσμα την ολική της επαναφορά ή αν θα ακολουθήσει τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την πλήρη και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποδυνάμωση της.
Πως έφτασε σε αυτό το σημείο. Το κόμμα έφτασε σε αυτό το σημείο, καθώς κλήθηκε να πάρει αποφάσεις που κανένα άλλο κόμμα δεν τόλμησε να λάβει λόγω του πολιτικού κόστους. Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ ήταν θετικά ως προς το κράτος, διότι πετύχαινε τους στόχους του μνημονίου και κατάφερε να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά είχε και πολλα αρνητικά στοιχεία όπως ο ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος που επιβλήθηκε απο τους δανειστές και δεν κατάφερε η Κυβέρνηση με κάποιον τροπο να τον εξισορροπήσει με ισοδύναμα μέτρα.
Αλλο ένα αρνητικό στοιχείο είναι ότι το κόμμα κατα την διάρκεια της διακυβέρνησης δεν λειτουργούσε με τον συνηθισμένο του ρυθμό, καθώς τα όργανα δεν συνεδρίαζαν παρά ελάχιστες φορές πράγμα που δημιουργούσε πρόβλημα στο μηχανισμό. Αν παρατηρήσει κανείς μέσα σε έξι μήνες διακυβέρνησης πόσες φορές ο κ. Τσιπρας έχει ενημερώσει την κεντρική του επιτροπή και την κοινοβουλευτική του ομάδα, θα οδηγηθούμε σε πολλα συμπεράσματα.
Οι συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κομματικού μηχανισμού είναι σημαντικές για κάθε κόμμα, διότι όλα τα στελέχη του κόμματος μπορούν να διατυπώνουν την άποψη τους και να συμμετέχουν με την ψήφο τους στις λειτουργίες του κόμματος και της Κυβέρνησης και με αυτόν τον τροπο να μοιράζονται την ευθύνη των πράξεων αυτών.
Πέρα απο αυτά η επικοινωνία στην Νεα Δημοκρατία δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά, διότι πολλα απο τα θετικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης δεν διαφημίζονταν όσο θα μπορούσαν να διαφημιστούν. Δεν μπορεί μια ολόκληρη περίοδο διακυβέρνησης να μην θυμάται ο κόσμος ένα θετικό στοιχείο.
Η αλλαγή του Προέδρου
Μετά το δημοψήφισμα ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε και ορισε ως αντικαταστάτη του τον Βαγγέλη Μειμαράκη, ο οποίος ορίστηκε ως μεταβατικός Πρόεδρος προκειμενου να οδηγήσει το κόμμα στην ψήφιση του νέου Προέδρου απο την βάση.
Ο Βαγγέλης Μειμαρακης είναι ένα στέλεχος με οργανωτικές ικανότητες το οποίο μπορεί να θέσει σε λειτουργία τον κομματικό μηχανισμό και να συσπειρώσει το κόμμα έτσι ώστε να είναι έτοιμο σε περίπτωση που οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ήδη ο νέος Προεδρος κατάφερε με την προταση του στα όργανα του κόμματος να διενεργηθούν εσωκομματικές εκλογές απο την βάση στις 30 Αυγούστου να θέσει όλα τα στελέχη προ των ευθυνών τους, με αποτέλεσμα να εγκρίνουν ομόφωνα την παραμονή του στην ηγεσία μέχρι την Άνοιξη του 2016 γνωρίζοντας ότι πρόκειται να γίνουν εκλογές.
Η κίνηση αυτή είναι σωστή ακριβώς διότι όποιος και να είναι ο νέος Πρόεδρος δεν θα προλάβαινε να ετοιμάσει το κόμμα για εκλογές και με βάση τα ήδη χαμηλά ποσοστά του κόμματος αυτό θα είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα.
Ο νέος Πρόεδρος εχει να αντιμετωπίσει πολλα προβλήματα με πρωταρχικό τον ιδεολογικό προσανατολισμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι προς το κέντρο, όπως άλλωστε αναφέρει και η ιδρυτική διακήρυξη της Νεας Δημοκρατίας. Ακόμη, είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει μια ιδεολογική ανασυγκρότηση των θέσεων του κόμματος και σε ότι αφορά την δομή του θα πρέπει να αντιστραφεί η πυραμίδα και να υπάρξει μια λειτουργία απο τα κάτω προς τα πάνω.
Η λειτουργία απο την βάση προς τα πάνω θα μπορέσει να μεταφέρει τα προβλήματα του κόσμου απο τις τοπικές οργανώσεις προς την διοίκηση του κόμματος προκειμένου να προσαρμόσει την οργάνωση σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και με αυτον το τροπο θα μπορέσει να γίνει η επαναλειτουργία όλων των δομών του κόμματος.
Έν κατακλείδι, η Νεα Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπου θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της πλήρους ανανέωσης της παράταξης ή της συνέχισης στην ίδια πολιτική που έως τώρα καταγράφει αρνητικά αποτελέσματα. Φυσικά όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αντιδρούν αρνητικά στις λελογισμένες εσωκομματικές μεταρρυθμίσεις.