Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ινδία: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ τη διακεκριμένη δημοσιογράφο Γκόρι Λανκές

Ινδοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα δικαιώματα διαδήλωσαν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τον φόνο μιας διακεκριμένης εκδότριας εβδομαδιαίας εφημερίδας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ελευθερία του Τύπου σε μια περίοδο αυξανόμενου εθνικισμού και μη ανοχής των διαφωνούντων.

Η Γκόρι Λανκές, 55 ετών, διευθύντρια και εκδότρια της Gauri Lankesh Patrike στη γλώσσα Κανάντα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες Τρίτη από αγνώστους κοντά στο σπίτι της στη νότια πόλη Μπενγκαλούρου.

Η ταυτότητα και τα κίνητρα των δολοφόνων της δεν είναι γνωστά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Δημοσιογραφικές οργανώσεις (Editors’ Guild, Press Club of India, Press Association) πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σ’ όλη την Ινδία, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία «βάναυση επίθεση στην ελευθερία του Τύπου».

Η Γκόρι Λανκές επέκρινε στα άρθρα της την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και την άκρα δεξιά και τους εθνικιστές ινδουιστές.

«Η δημοσιογραφία δεν είναι τίποτα χωρίς θάρρος. Η δημοκρατία δεν είναι τίποτα χωρίς τη διαφωνία. Η Λανκές είχε πολύ και από τα δύο», δήλωσε ο Σεχάρ Γκούπτα, ινδός δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής.

Η Ινδία, μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, κατέβηκε τρεις θέσεις και βρέθηκε στην 136η στη φετινή κατάταξη των χωρών με βάση την ελευθερία του Τύπου (World Press Freedom Index) που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση αναφέρει πως εθνικιστές ινδουιστές, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί από το 2014 που ανέβηκε στην εξουσία το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, «προσπαθούν να καταδιώξουν κάθε εκδήλωση αντεθνικής σκέψης».

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων έχει ανακοινώει πως στην Ινδία δεν έχουν υπάρξει καταδίκες για οποιαδήποτε από τις 27 υποθέσεις δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί από το 1992 στη χώρα εξαιτίας της δουλειάς τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων