Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Νέο νομοσχέδιο θα κάνει δυσκολότερη για κάποιους μετανάστες που έχουν στερηθεί άσυλο στη Γερμανία τη δυνατότητα να παραμείνουν στην χώρα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Το γερμανικό έντυπο μέσο σημειώνει ότι η νέα νομοθεσία που συντάχθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Thomas de Maiziere και απεστάλη και σε άλλα υπουργεία, θα καθορίσει νέους κανόνες για την απέλαση μεταναστών που έχουν αψηφήσει το γερμανικό δίκαιο και οι οποίοι αποτελούν για τη χώρα σοβαρό κίνδυνο.
Ο De Maiziere και άλλοι συντηρητικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης άρχισαν να προτρέπουν τον ταχύτερο επαναπατρισμό των ατόμων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, με φόντο και το κύμα βίαιων επιθέσεων στη Γερμανία τον Ιούλιο, δύο εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν από Σύρους πρόσφυγες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα έναν 22χρονο Σύρο στον οποίο είχε χορηγηθεί προσωρινό άσυλο τον Ιούνιο του 2015 και ο οποίος φέρεται να ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει επιθέσεις παρόμοιες με αυτές στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.
Το περιστατικό έχει ενισχύσει την κριτική κατά της καγκελαρίου Angela Merkel, και του de Maiziere, σε όφελος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) σχετικά με την πολιτική ανοικτών θυρών στο προσφυγικό.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ης Βαυαρίας, Joachim Herrmann, μέλος του αδελφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του ιδίου κόμματος, ζήτησαν την επανεξέταση όλων των μεταναστών στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο μετά την περσινή εισροή περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Από τις 31 Αυγούστου περίπου 210.0209 μετανάστες στη Γερμανία έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, εκ των οποίων οι 158.190 είχαν λάβει κάποιου είδους απαλλαγή που τους επέτρεπε να παραμείνουν προσωρινά, συμπληρώνει η Die Welt, επικαλούμενη το νέο νομοσχέδιο.
«Σε περίπτωση που η απέλαση δεν μπορεί να καταστεί εφικτή επειδή ο αλλοδαπός έχει, για παράδειγμα, παραπλανήσει τις αρχές σχετικά με την ταυτότητα ή την ιθαγένειά του, ή δεν συνεργάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει ένα προσωρινό διαβατήριο, τότε δεν θα λαμβάνει πλέον ειδική άδεια για να μείνει», υπαγορεύει το νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα, η άρνηση της χώρας προέλευσης να εκδόσει ταυτοποιητικά έγγραφα για τους πρόσφυγες ή μετανάστες θα είναι επίσης ένας επιπλέον λόγος για τη χορήγηση απαλλαγών.
Επιπλέον, η νομοθεσία θα απαιτεί από τις αρχές να προειδοποιούν σχετικά τους μετανάστες μόλις 30 ημέρες πριν την προγραμματισμένη απέλασή τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ευκαιρίες γι ‘αυτούς να κινηθούν υπόγεια για την αποφυγή αναγκαστικής εξόδου από την χώρα.
Το νομοσχέδιο θα αυξήσει, επίσης, τον χρόνο κράτησης για αυτούς που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα, από τέσσερις μέρες σε δύο εβδομάδες.
Πηγή:Reuters