Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα, η οποία συνοδεύεται από μια προσωρινή εμφάνιση προ-διαβητικών μεταβολικών συνθηκών, σε υγιείς νεαρούς άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.
Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της έλλειψης ύπνου στα επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων 24-ώρου, κι έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των μελετών που δείχνουν ότι η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου, που αποτελεί ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο του σύγχρονου τρόπου ζωής, μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό των λιπιδίων και να μειώσει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 19 υγιείς άνδρες ηλικίας 18-30 ετών, οι οποίοι ακολούθησαν δύο τετραήμερους κύκλους με διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου. Στον πρώτο κύκλο τους ζητήθηκε να ξαπλώνουν για 8.5 ώρες κάθε νύχτα, ενώ στο δεύτερο ξάπλωναν για 4.5 ώρες. Η μέση ημερήσια διάρκεια ύπνου διαμορφώθηκε στις 7.8 και 4.3 ώρες για τον πρώτο και δεύτερο κύκλο αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως μετά από τρεις συνεχόμενες νύχτες κατά τις οποίες οι εθελοντές κοιμούνταν για 4 ώρες, τα επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα, τα οποία αρχικά αυξάνονται και στη συνέχεια μειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρέμειναν αυξημένα από τις 4 τα ξημερώματα έως τις 9 το πρωί. Παράλληλα, όσο τα επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων παρέμεναν υψηλά, η ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει να επίπεδα γλυκόζης ήταν μειωμένη. Ειδικότερα, αν και τα επίπεδα γλυκόζης δε διαφοροποιήθηκαν, η ρυθμιστική ικανότητα της ινσουλίνης βρέθηκε να είναι χαμηλότερη κατά 23% μετά από ελλιπή διάρκεια ύπνου, γεγονός που υποδηλώνει μια παροδική κατάσταση ινσουλινο-αντίστασης.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η δραστικότητα της ινσουλίνης μετά από τρεις νύχτες ανεπαρκούς διάρκειας ύπνου «έμοιαζε» με αυτή που παρατηρείται στα πρώτα στάδια του διαβήτη. Τέλος, καταλήγουν πως τα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις για πιθανούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η έλλειψη ύπνου ίσως να συνδέεται με την εμφάνιση ινσουλινο-αντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ υποστηρίζουν πως ενδεχομένως μια τόσο απλή παρέμβαση, όπως είναι η εξασφάλιση επαρκούς διάρκειας ύπνου, να μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας.