Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Το Υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε μία νέα εγκύκλιο που περιελάμβανε αναλυτικές ρυθμίσεις σχετικά με τα προϊόντα και τις αλλαγές που έχουν γίνει μετά την επιβολή του νέου ΦΠΑ στα τρόφιμα. Μέσα σε αυτήν την εγκύκλιο υπάρχουν αρκετά σημεία που αποτελούν μαργαριτάρια όπως για παράδειγμα στο σουβλάκι ή στο κιμά. (η διαφορά μεταξύ του μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων ότι αποκλειστικά για μοσχαρίσιο κιμά ο συντελεστής είναι 23%, ενώ, αν είναι, μόνο χοιρινός, 13%. Όμως, αν είναι ήδη αναμεμειγμένος και δεν μπορεί να διαχωριστεί κατά κατηγορία κρέατος, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%.
Επίσης, αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση, όλα τα προϊόντα υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται, ως εξής: Η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.
Ειδικότερα, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
Το νωπό χοιρινό σουβλάκι, δηλαδή το τεμαχισμένο σε κύβους ωμό χοιρινό κρέας το οποίο είναι περασμένο σε «καλαμάκι» και πωλείται από το κρεοπωλείο. Εφόσον το προϊόν αυτό δεν έχει καμία προσθήκη επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%.
Αν όμως διατίθεται με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο), τότε επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Το εμφιαλωμένο νερό και το ψωμί: Εφόσον αγοράζονται από αρτοποιείο επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13%, αν όμως καταναλώνονται σε εστιατόριο ή άλλο κατάστημα μαζικής εστίασης χρεώνονται με ΦΠΑ 23%.
Το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης τιμολογείται με ΦΠΑ 13%, ενώ το τυροκούλουρο με 23%.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.
Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται κατ’ οίκον με την μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
Στην περίπτωση που παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, η εκπαίδευση αυτή απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.
Γενικά, πολλά από τα παραπάνω στοιχεία συγκεντρώνουν πολλά ερωτήματα. Για παράδειγμα αν το σουβλάκι έχει αλάτι είναι 23%, ενώ αν είναι ανάλατο έχει 13 %. Ερωτήματα εγείρει και η διάκριση μεταξύ του χοιρινού και του μοσχαρίσιου κιμά, αλλά και πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων.
Εν κατακλείδι, οι περίεργες ρυθμίσεις του ΦΠΑ στα προϊόντα δείχνει πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει ποια προϊ’οντα πρέπει να έχουν 23 % ΦΠΑ και ποια 13% και για αυτό καταφεύγει σε αυτές τις ανούσιες διακρίσεις μεταξύ των συντελεστών. Ακόμη, ανεβάζοντας τους συντελεστές στην εστίαση έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, ο οποίος λόγω κρίσης ήταν ο μόνος που είχε παρουσιάσει αύξηση των δραστηριοτήτων του.