Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Νέα έξαρση της γρίπης με νέο ιό αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες

Η γρίπη φέτος ξεκίνησε νωρίς και ο ιός που κυριαρχεί έφτασε την κορύφωσή του και πλέον οδηγείται σε εξασθένηση. Το τωρινό κύμα γρίπης πλήττει κυρίως ηλικιωμένους και είναι ο ιός A H3N2.

Συνολικά, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη στην Ελλάδα και όπως γράφει η «Καθημερινή» ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι επειδή η γρίπη ξεκίνησε νωρίς μπορεί να υπάρξει δεύτερο επιδημικό κύμα γρίπης το επόμενο διάστημα με επικράτηση άλλου στελέχους γρίπης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός από το εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας υπάρχουν άλλα δύο εμβόλια για τη γρίπη. Το ένα, το πιο ισχυρό κυκλοφορεί μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα πάντως, κατά την εφημερίδα το εμβόλιο έχει εξαντληθεί.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση (έως 29 Ιανουαρίου 2017), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, 36 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές. Οι 29 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 7 θάνατοι, ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των 36 που πέθαναν, μόνο το 22% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων