Το Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe (BGR, Federal Institute for Geosciences and Natural Resources) στο Αννόβερο είναι το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων της Γερμανίας. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκδίδει μια ετήσια έκθεση για την κατάσταση από πλευράς αποθεμάτων στον τομέα της ενέργειας, ως σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Γερμανική βιομηχανία.
Η φετινή έκθεση παρουσιάστηκε προχθές, έχει 132 σελίδες κι είναι από τον πρόλογο ξεκάθαρη: παρά την ενεργειακή μετάβαση με την Energiewende και το πρόσφατα εγκριθέν…
Σχέδιο Εθνικής Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση η Γερμανία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στη σταδιακή κατάργηση των μη-ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα είναι ακόμη για δεκαετίες εξαρτώμενη από τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας.
Το Ινστιτούτο επιχειρεί μια προσγείωση των Γερμανών στην πραγματικότητα: η ενεργειακή μετάβαση εξελίσσεται ήδη για πάνω από μια δεκαετία, αλλά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο λιθάνθρακας και ο λιγνίτης καλύπτουν το 80% της ενέργειας. Κι επισημαίνει χαρακτηριστικά πως αν και η παραγωγή πετρελαίου στη Γερμανία είναι ασήμαντη, συνέβαλε περισσότερο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών απ’ όσο συνέβαλαν τα Φ/Β. Κατά τα λοιπά η Γερμανία είναι «πιο πράσινη από ποτέ«.
Η έκθεση υπογραμμίζει πως εξακολουθεί να υπάρχει επάρκεια των περισσότερων ενεργειακών πρώτων υλών για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, παρά την αύξηση του πληθυσμού και την αύξηση της ζήτησης. Αλλά η συνεχιζόμενη μείωση της ενεργειακής έντασης, ιδίως στις χώρες του ΟΟΣΑ, δείχνει πως είναι εφικτή η αύξηση του ΑΕΠ χωρίς αύξηση της ζήτησης ενέργειας.
Το πλήρες άρθρο με τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκεται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/12/blog-post_12.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!
Ιδιαίτερα επισημαίνεται στην έκθεση η αυξανόμενη προσοχή που συγκεντρώνει παγκοσμίως ξανά η γεωθερμία ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθώς όλοι ψάχνουν για ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Μα γιατί άραγε, αφού ο ήλιος είναι δωρεάν κι ο άνεμος φυσάει τζάμπα; Μήπως επειδή όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί τους περιορισμούς που βάζουν στα ηλεκτρικά συστήματα οι τυχαία διακοπτόμενες εγχύσεις ενέργειας, την ίδια στιγμή που η ζήτηση φορτίου είναι συνεχής, σταθερή και προβλέψιμα μεταβαλλόμενη, ανάλογα με τις ώρες της ημέρας και τις ανθρώπινες δραστηριότητες;
Με τον παραλογισμό της τυχαίας διάθεσης ενέργειας καλούνται πλέον οι άνθρωποι να προσαρμόσουν τις καθημερινές συνήθειες σε απρόβλεπτες ώρες διαθεσιμότητας ενέργειας. Τέτοιες πολιτικές έχουν «κοντά ποδάρια» και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές, καθώς θα σημάνουν το τέλος του σημερινού ενεργοβόρου πολιτισμού. Μπορεί κάποτε να άλεθαν το σιτάρι όταν φυσούσε, αλλά σήμερα όλες οι εγκαταστάσεις, από μια χαλυβουργία έως ένα ψυγείο στο σπίτι, δεν μπορούν να λειτουργούν ανάλογα με το μετεωρολογικό δελτίο. Η τεχνολογία θα βρει άλλες λύσεις, απλά προηγουμένως όλοι θα έχουμε πληρώσει πανάκριβα τα πειράματα των αιολικών.