Τελειωμό δεν έχει το σήριαλ με το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Και γιατί να έχει άλλωστε; Τέτοιου είδους μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες θέλουν χρόνο, επεξεργασία, καλή συνεννόηση και κυρίως αποφασιστικότητα. Όλα τα συστατικά δηλαδή που πότε βρίσκει, πότε χάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Την Τρίτη το βράδυ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους κανόνες στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, έγινε σειρά αλλαγών στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κυριότερη, η δυνατότητα που δίνεται στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών που θα μπορούν – πάντα σε προαιρετική βάση – να λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά και τις περιοχές στις οποίες θα ισχύει η απελευθέρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Η βασική ρύθμιση παραμένει ωστόσο ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα και από μία στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους που καθιερώνονται) ενώ με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές (μέχρι 45) θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις (έως 250 τ.μ.).
Οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να εκδοθούν σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (αντί για δύο που προέβλεπε η ρύθμιση που είχε κατατεθεί) και προστέθηκε επίσης η δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μια φορά το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015.
Μία ακόμη αλλαγή που έγινε προβλέπει κυρώσεις για τους αντιπεριφερειάρχες που δεν θα εκδώσουν αποφάσεις στην τρίμηνη προθεσμία.
Επίσης, και για τις περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους αντιπεριφερειάρχες και όχι από τους Δημάρχους όπως αρχικά προβλεπόταν.
Στις αλλαγές που έχουν γίνει περιλαμβάνεται και το εύρος του ωραρίου λειτουργίας κατά τας Κυριακάς. Θα λειτουργούν μετά τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Να προλαβαίνουμε και τη Θεία Λειτουργία… για να δώσει την ευλογία της και η Εκκλησία.