Την αυξημένη ευαισθησία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας σε σοβαρή λοίμωξη COVID-19 ενδέχεται να εξηγούν τα ευρήματα νέας ολλανδικής μελέτης που θέλουν το ανοσολογικό προφίλ που συνοδεύει τη βαριά μορφή της νόσου, και το οποίο αντικατοπτρίζεται από αλλαγές στους κυτταρικούς πληθυσμούς και τις κυκλοφορούσες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, να υφίσταται ήδη εν μέρει σε ηλικιωμένα υγιή άτομα στη Δυτική Ευρώπη.
Η σχετική μελέτη υπογράφεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Radbound της Ολλανδίας και παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) που διεξήχθησαν φέτος διαδικτυακά με αντικείμενο την πανδημία του κορωνοϊού.
Ορισμένες από αυτές τις δυσλειτουργίες μπορεί να μην αποτελούν άμεση συνέπεια της λοίμωξης, αλλά ενός υποκείμενου προφίλ που επιτρέπει την εκδήλωση σοβαρότερης μορφής της νόσου COVID-19, εξηγεί ο συν-συγγραφέας Ozlem Bulut του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radbound.
Η σοβαρή νόσος COVID-19 συσχετίζεται με υπερβολική ανοσοαπόκριση και το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), μορφή ανεπάρκειας των πνευμόνων που παρουσιάζεται κατά προσέγγιση στο 10-15% των ασθενών.
Το ποσοστό θνησιμότητας της COVID-19 αυξάνεται με την ηλικία, αγγίζοντας πάνω από το 20% σε ασθενείς άνω των 80 ετών. Ένα υπερφλεγμονώδες προφίλ και διάφορες δυσρυθμισμένες ανοσολογικές διεργασίες συνδέονται με τη σοβαρότητα της νόσου, ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν προκαλούνται από την ίδια τη νόσο ή διαδραματίζουν υποκείμενο ρόλο στην παθογένεια αυτής.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν μία σειρά πληθυσμών ανοσοκυττάρων και 28 κυκλοφορούντες φλεγμονώδεις δείκτες, που έχουν ήδη συνδεθεί με σοβαρή COVID-19, σε δύο ομάδες υγιών Δυτικοευρωπαίων -στην πρώτη περιλήφθηκαν 324 άτομα ηλικίας 18 έως 71 ετών και στη δεύτερη 452 άτομα ηλικίας 18 έως 75.
Κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων στο φύλο των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι πολλοί φλεγμονώδεις δείκτες και αλλαγές στους κυτταρικούς πληθυσμούς που συνδέονται με σοβαρή COVID-19 συσχετίζονται με την ηλικία σε υγιή άτομα, όπως αναφέρει ο συν-συγγραφέας καθηγητής Mihai Netea, επίσης από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud.
Αυτές οι παράμετροι περιλαμβάνουν αλλαγές στα λευκά αιμοσφαίρια συμπεριλαμβανομένου αυξημένου αριθμού μη κλασικών μονοκυττάρων, σημαντική μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων, ιδιαίτερα ορισμένων τύπων λεμφοκυττάρων CD8+ και CD4+ και ρυθμιστικών Τ-κυττάρων, αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της πρωτεΐνης χημειοτρακτικού μονοκυττάρου (MCP1) που προκαλούν συσσώρευση ανοσοκυττάρων στα όργανα.
Επίσης, περιλαμβάνουν αλλαγές της οστεοπροτεγερίνης (OPG) που μπορεί να αυξήσει την επιβίωση ορισμένων κυτταρικών πληθυσμών, του αυξητικού παράγοντα ηπατοκυττάρων (HGF) που ενεργοποιεί τόσο τα ανοσολογικά όσο και τα επιθηλιακά κύτταρα, και μειωμένες συγκεντρώσεις του προσδέτη του υποδοχέα ενεργοποίησης του πυρηνικού παράγoντα-κΒ (RANKL / TRANCE).
Η ιντερλευκίνη-6, δείκτης φλεγμονής και ένας από τους σημαντικότερους βιοδείκτες της σοβαρότητας της COVID-19, αυξήθηκε επίσης με την ηλικία και στις δύο ομάδες.
Επαναλαμβάνοντας πως η ηλικία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου σοβαρότητας και θνησιμότητας από την COVID-19, οι ειδικοί συνοψίζουν πως τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το ανοσολογικό προφίλ σοβαρής COVID-19 (αλλαγές στους κυτταρικούς πληθυσμούς και τις κυκλοφορούσες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες) υπάρχει ήδη μερικώς σε ηλικιωμένα υγιή άτομα.
Κατ’ επέκταση, εκτιμούν οι ίδιοι, πως μερικές από αυτές τις δυσλειτουργίες μπορεί να μην αποτελούν άμεσο αντίκτυπο της λοίμωξης, και οι ανωτέρω προσδιορισμένοι δείκτες μπορεί να κρατούν την εξήγηση γιατί τα ηλικιωμένα άτομα είναι τόσο ευάλωτα σε βαριάς μορφής λοίμωξη από τη νόσο COVID-19.
Πηγή:ygeiamou.gr