Η δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση, σύμφωνα με την οποία, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν έπρεπε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως ένα από τα σημεία εκκίνησης των τωρινών προβλημάτων της ευρωζώνης, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις Βρυξέλλες αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Διπλωματική πηγή στην Αθήνα, θεωρούσε χθες πως πρόκειται για γκάφα ολκής, πρώτον, γιατί προκαλεί σκεπτικισμό στις έντεκα χώρες που είναι υποχρεωμένες να μπουν στο ευρώ, δεύτερον, γιατί εκθέτει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών διαδικασιών και τρίτον, γιατί εμφανίζει τη Γερμανία να αποφασίζει για λογαριασμό όλων.
Άλλοι παρατηρητές, θεωρούν ότι η δήλωση της κας Μέρκελ εντάσσεται στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στην ευρωζώνη. Επισημαίνουν ότι η κα Μέρκελ, που υποστηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε πως είναι η Ελλάδα που θέλει να παραμείνει στο ευρώ, θέση που έχει πολλές αμφιλεγόμενες αναγνώσεις.
Η ατυχής δήλωση της κας Μέρκελ που έγινε υπό την ισχυρή πίεση της αντιπολίτευσης να αποκαλύψει τι θα κάνει με το ελληνικό χρέος μετά τις εκλογές, την εκθέτει γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς αναμειγνύει στο παιγνίδι της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης ευρωπαϊκά ζητήματα που αφορούν μία χώρα μέλος της ΕΕ. Σε ότι αφορά το κόστος που δήθεν πληρώνει η Γερμανία για την Ελλάδα είναι μηδαμινό, καθώς αντλεί οφέλη δισεκ. ευρώ από την κρίση.
Σημειωτέον ότι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 11 δισ. ευρώ για να «περάσει» το 2015, «δεν είναι παντελώς εξωπραγματικά», σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…