Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε φοροκαταιγίδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ως το 2018 στη συνεδρίαση του Euroworking Group χθες στις Βρυξέλλες, χωρίς, όμως, τη συγκατάθεση του ΔΝΤ που κρατά αποστάσεις και από τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αναμένεται ένα «σπριντ» συνομιλιών και ψήφισης των προαπαιτούμενων για τις επόμενες δέκα μέρες, ώστε το Euroworking Group να ετοιμάσει κείμενα συμφωνίας ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη στο euroworking group από την αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες το νέο πακέτο έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ μαζί με τον «κόφτη» και τις διατάξεις για όλα τα δάνεια που θα πουληθούν στα ξένα funds, ώστε να έχουν ψηφισθεί πριν την επόμενη Δευτέρα.
“Αγκάθι” παραμένουν τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν να ψηφιστούν τώρα, ζητώντας και συγκεκριμένες δράσεις, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα ισχύει μέχρι το 2018, αλλά και η περικοπή μισθών σε Δημόσιο, σε συγκεκριμένο ποσοστό και συγκεκριμένες κατηγορίες μισθολογίων.
Επιπλέον, ζητούν ΦΠΑ 24% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αντί άλλων έμμεσων φόρων. Σημείο τριβής είναι και το αν η απόφαση για ενεργοποίηση θα λαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα στοιχεία της Eurostat ή μετά από κάθε αξιολόγηση. Οι δανειστές θέλουν κάθε 3 μήνες να αποφασίζεται αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και αυτά να λαμβάνονται αυτόματα.
Με «άγνωστο Χ» τη στάση του ΔΝΤ, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση λένε πως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται να εφαρμοστούν από φέτος οι περισσότερες αυξήσεις έμμεσων φόρων, πλην ίσως του φόρου στα ξενοδοχεία ή τις αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καπνό που μπορεί να μετατεθούν για 2018.