Την επαναφορά του νόμου για τη φορολογία των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οι τιμές στην αγορά εξισορρόπησης έχουν εκτοξευτεί.
Το θέμα αποκτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και το υπουργείο πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο δείχνουν ότι οι τιμές της DAM, ειδικά μέσω των τεράστιων αποκλίσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά, δημιουργούν υπερέσοδα παραγωγών, γεγονός για το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το υπουργείο ωστόσο προσανατολίζεται να κινηθεί άμεσα και να μην περιμένει να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αρχής. Όσο για το διάστημα στο οποίο εξετάζει να επιβάλει την έκτακτη φορολόγηση, δηλαδή μεταξύ 1/7 έως και 30/9/2024, είναι επειδή, σε αυτό, λόγω ακριβώς της μεγάλης ζήτησης, εμφανίζονται αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW.
Στο μέτωπο της ΡΑΑΕΥ, η έρευνα που τρέχει αφορά τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, με την Αρχή να έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν ανά ώρα τις τελευταίες ημέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί.
Τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο δείχνουν ενδοημερήσιες αποκλίσεις, της τάξης των 450 και 500 ευρώ, από τη χαμηλότερη μέχρι την ανώτατη τιμή, τιμές είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά, από την εποχή της ενεργειακής κρίσης.
Το θέμα συνδέεται προφανώς με τα όσα συμβαίνουν εδώ και μια εβδομάδα στις αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει προσλάβει διαστάσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής. Μεγάλες αποκλίσεις στην ελληνική αγορά παρατηρούνται εδώ και μέρες.
Τη περασμένη Πέμπτη 10 Ιουίου η μέγιστη τιμή «χτύπησε» τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα. Η απόκλιση ανάμεσα στην κατώτατη και την ανώτατη τιμή στο ελληνικό χρηματιστήριο έφτασε στα 424,36 ευρώ (75,64 – 500 ευρώ). Την Παρασκευή, η απόκλιση έφτασε τα 462 ευρώ, καθώς η ελάχιστη τιμή (μεταξύ 12-1 το μεσημέρι, οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) ήταν στα 88 ευρώ/MWh και η ανώτατη τιμή το βράδυ (μεταξύ 8-9), στην αιχμή της ζήτησης, στα 550 ευρώ.
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και το Σάββατο, παρ’ ότι μη εργάσιμη, με την μέγιστη τιμή να φτάνει στα 447,17 ευρώ, σήμερα η ανώτατη τιμή είναι στα 600 ευρώ και για αύριο «χτυπάει» τα 650 ευρώ.
Την τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στην ενεργειακή κρίση το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ ευρώ.
Στα μέσα του 2024 ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τον υπολογισμό του έκτακτου φόρου στα υπερέσοδα των προμηθευτών. Το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το τέλος του 2023, που ήταν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανήλθε στα 258 εκατ. ευρώ.
Πηγή euro2day.gr