Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Nέα κουρέματα στις συντάξεις και τα Ταμεία

Ενώ η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το νέο «κούρεμα» της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων που θα προκύψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς αυτά δεν έχουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου μετά το περιβόητο PSI, με αποτέλεσμα να μηδενισθεί σχεδόν η κινητή τους περιουσία (η ακίνητη έχει ήδη απαξιωθεί, αλλά «χαρατσώνεται»), χθες αποκαλύφθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013, θα εκτυλιχτούν νέες ανατροπές που θα αντικατοπτριστούν στις συντάξεις. Ο συνδυασμός ύφεσης-ανεργίας-μείωσης εισφορών προδικάζει ουσιαστικά το τέλος των συντάξεων ως μέσο διαβίωσης.

Η τρόικα έστειλε στον υπουργό Εργασίας ένα πακέτο παρεμβάσεων με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που επιβάλει:

• Μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες για τους προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008 εργαζόμενους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΕ, στην πρώην ΕΤΒΑ, στην ΤτΕ, και στην Εθνική Ασφαλιστική στους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες, έως και 10% σε σχέση με το ΙΚΑ, εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις. Όλα αυτά θα διαμορφωθούν αυτόματα στο επίπεδο του ΙΚΑ.
• Τον Νοέμβριο ψηφίζεται ειδικός νόμος που θα προβλέπει τη σταδιακή μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ στην 3ετία (2014-2016) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων – κοινωνικών πόρων, μετά από μελέτες.
• Τον Δεκέμβριο, με άλλο νομοσχέδιο θα γίνει νέα «ταχεία προσαρμογή» στο 13,33% των εισφορών και συντάξεων που προβλέπονταν να γίνουν έως το 2022 με το νόμο Πετραλιά.

Πρόκειται για νέα μεγάλη ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα που δημιουργεί νέα δεδομένα στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων