Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Νέα λύση ψάχνει η κυβέρνηση- Πιθανό ναυάγιο στο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας iefimerida.gr, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χάσει άλλο ένα ορόσημο για τις διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο της 22ας Ιουνίου. Η διαφαινόμενη λύση που ψάχνει η κυβέρνηση έχει κατά κάποιο τρόπο παρουσιαστεί ήδη από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στον Concordia Summit.

Ταυτόχρονα, γίνεται πολύπλευρη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup, καθώς ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα με σκοπό να συναντηθεί με τους κ. Τσίπρα, Τσακαλώτο και Στουρνάρα και να φέρει τις δύο πλευρές τις διαπραγμάτευσης όσο πιο κοντά καθίσταται δυνατό πρίν από το Eurogroup. Παράλληλα, ο κ. Λεμέρ τις τελευταίες μέρες είχε συναντήσεις με τους κ. Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν για ακριβώς τον ίδιο λόγο.

Λύση με «γαλλικό άρωμα»

Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη σύνδεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων με τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την πρόταση που έχει καταθέσει η Γαλλία, η οποία αφορά στη δημιουργία μηχανισμού με ρήτρα ανάπτυξης, που θα τη συνδέει με την αποπληρωμή του χρέους και τα τοκοχρεολύσια. Πηγές αναφέρουν πως αυτή η πρόταση είχε πολύ καλές αντιδράσεις στο Euroworking Group, με εξαίρεση την άρνηση της γερμανικής πλευράς.

Επιπροσθέτως, έμφαση δίνεται στις αναπτυξιακές δράσεις και παρεμβάσεις, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές Ευρώπης-ΔΝΤ σχετικά με την ανάπτυξη και τα προαπαιτούμενα.

Πιέσεις από την ελληνική πλευρά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχοντας κατά νου ότι εντείνονται οι διεργασίες για τη δημιουργία νέας πρότασης, θα έχει επικοινωνία με όλους τους κύριους «παίχτες» του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης. Στην επικοινωνία αυτή που θα έχει, 2 θα είναι οι κύριοι στόχοι.

Αρχικά, να τους μεταφέρει τη νέα πρόταση που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά για «καθαρή λύση», με βάση τη γαλλική πρόταση, και με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη.

Ύστερα, να τους ενημερώσει πως αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας θα θέσει το θέμα ξανά στη Σύνοδο της 22ας Ιουνίου.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων