Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Νέα μεγαλειώδης ήττα για τον Γκρουέφσκι και στις δημοτικές εκλογές

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Για άλλη μία φορά το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε να αποσπάσει την νίκη από τον αντίπαλο του Γκρουέφσκι, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε τον συνυποψήφιο του για μαζική εξαγορά και εκφοβισμό ψηφοφόρων. Το κόμμα του Ζάεφ ήταν ο μεγάλος νικητής και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, καθώς επικράτησε στους περισσότερους δήμους.

Ο δεύτερος γύρος διεξήχθη σε 35 δήμους, ενώ σε άλλους 46 δήμους η αναμέτρηση κρίθηκε από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου. Το κόμμα του Ζάεφ επικράτησε σε 19 δήμους στον δεύτερο γύρο, ενώ το κόμμα του Γκρούεφσκι σε  δύο.

Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ, ο νικητής των εκλογών ήταν το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο επικράτησε συνολικά σε δέκα δήμους, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι δήμοι του Τέτοβο, της Στρούγκα και του Τσάιρ στα Σκόπια. Το έτερο αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιαντίν Σέλα, επικράτησε σε τρεις δήμους.

HTML tutorial

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ για «μαζική εξαγορά και εκφοβισμό ψηφοφόρων» και έκανε λόγο για «μαφιόζικες εκλογές, οι οποίες οργανώθηκαν από τη χούντα του Ζάεφ».

Ο Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τις δημοτικές εκλογές, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ απέρριψε τις καταγγελίες Γκρούεφσκι και ανέφερε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν «με δίκαιο, δημοκρατικό και κρυστάλλινο τρόπο» και επιβεβαίωσαν ότι η πολιτική ζωή της χώρας έχει γυρίσει σελίδα. Επίσης, απέδωσε τις δηλώσεις του αρχηγού του VMRO-DPMNE, ότι δεν αναγνωρίζει τις δημοτικές εκλογές, «στην πικρία του ηττημένου» και τον κάλεσε να επανεξετάσει τη στάση του.

Παράλληλα, ο Ζάεφ απέρριψε το αίτημα Γκρούεφσκι για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι η χώρα έχει μπροστά της πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν και πρόσθεσε ότι «και να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, γνωρίζουμε από τώρα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων