Οι ασθενείς με Covid-19 εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα μήνες μετά τη μόλυνσή τους από το νέο κορωνοϊό, διαπιστώνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξετάσθηκε ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της Covid-19 σε 58 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με τη νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι μερικοί ασθενείς έχουν ανωμαλίες σε πολλά όργανα μετά τη μόλυνσή τους με τον νέο κορονοϊό και ότι επίμονη φλεγμονή προκάλεσε σε μερικούς προβλήματα για μήνες.
Ανάγκη για ολοκληρωμένο μοντέλο περίθαλψης ασθενών με κορωνοϊό
Η μελέτη δεν έχει ακόμη εξετασθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε ήδη στον ιστότοπο MedRxiv. «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της φυσιολογικής διαδικασίας που συνδέεται με την Covid-19, καθώς και για την ανάπτυξη ενός ολιστικού, ολοκληρωμένου μοντέλου κλινικής περίθαλψης των ασθενών μας αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο», δήλωσε η Μπέτι Ράμαν, γιατρός στο Radcliffe Department of Medicine της Οξφόρδης, η οποία συνδιηύθυνε την έρευνα.
Μια αρχική έκθεση του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR), που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η συνεχιζόμενη ασθένεια μετά τη μόλυνση με Covid-19, η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως «μακρά Covid», μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων.
Δύσπνοια και κόπωση ακόμη και 3 μήνες μετά τη μόλυνση
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Οξφόρδης έδειξαν πως δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με την Covid-19, 64% των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από δύσπνοια και 55% ανέφερε σημαντική κόπωση.
Εξετάσεις MRI έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο 60% των ασθενών με Covid-19, στα νεφρά στο 29%, στην καρδιά στο 26% και στο ήπαρ στο 10%. «Οι ανωμαλίες που εντοπίσθηκαν … συσχετίζονται ισχυρά με δείκτες φλεγμονής», δήλωσε η Ράμαν. «Αυτό υποδεικνύει πως υφίσταται εν δυνάμει σχέση ανάμεσα σε χρόνια φλεγμονή και τη συνεχιζόμενη βλάβη οργάνων μεταξύ των επιζώντων».
80 γιατροί και υγειονομικοί κατά της στρατηγικής της ανοσίας της αγέλης
Την ίδια ώρα μια ομάδα επιστημόνων έρχεται να απορρίψει τις προτάσεις για επιδίωξη απόκτησης από τον πληθυσμό ανοσίας της αγέλης έναντι του νέου κορωνοϊού χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη και μη υποστηριζόμενη από επιστημονικά δεδομένα τη στρατηγική αυτή. Ογδόντα γιατροί, ερευνητές και υγειονομικοί χαρακτηρίζουν την προσέγγιση αυτή «επικίνδυνη πλάνη» σε επιστολή τους στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα θα έχουν ανοσία έναντι του κορωνοϊού ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η επιστολή, πάνω από 2.000 άλλοι επιστήμονες την έχουν προσυπογράψει σε ένδειξη υποστήριξης. Οι περισσότεροι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ Άντονι Φάουτσι, θεωρούν ότι είναι εσφαλμένη στρατηγική. Προ ημερών και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι «ουδέποτε στην ιστορία της δημόσιας υγείας η συλλογική ανοσία δεν χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας και πόσο μάλιστα στην περίπτωση μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό», ενώ και το ΕΚΠΑ τηρεί ανάλογη στάση.