Αυτό το Σαββατοκύριακο μένει, κατά το… «αυτή η νύχτα μένει» που είχε τραγουδήσει στο μακρινό 1958 ο σπουδαίος Στέλιος Καζαντζίδης, για όσους πολίτες επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι, προκειμένου να απολαύσουν τις νυχτερινές τους εξόδους καθώς από την άλλη εβδομάδα κάτι το lockdown που αποκλειστικά θα τους αφορά και κάτι το κρύο που θα κάνει απαγορευτικό το να πίνουν το πότο τους σε εξωτερικούς χώρους, θα τους κρατήσουν στα σπίτια τους.
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε, με το μήνυμά του προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου κάτι που σημαίνει πως οι ανεμβολίαστοι είτε θα μπορούν να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα μέρη με rapid test, είτε… δεν θα μπορούν να πηγαίνουν καθόλου καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.
Ανεμβολίαστοι: Που μπαίνουν χωρίς τεστ και που θα ισχύει το lockdown
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι ανεμβολίαστοι πολίτες βρίσκονται εν τέλει οριστικά εκτός των κλειστών χώρων της διασκέδασης. Θα υπάρχουν, μάλιστα, τρία στάδια για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχωρίζονται οι διάφοροι δημόσιοι χώροι:
Πρώτο στάδιο: Οι χώροι όπου επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή τεστ, μόνο με τη χρήση μάσκας. Αυτοί είναι χώροι πρώτης ανάγκης, όπως τα φαρμακεία και τα καταστήματα προμήθειας τροφίμων (σούπερ μάρκετ κτλ).
Δεύτερο στάδιο: Οι χώροι όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (χώροι εργασίας, λιανεμπόριο, εκκλησίες, ανοιχτοί χώροι εστίασης, εκπαίδευσης).
Τρίτο στάδιο: Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (σινεμά, θέατρα, νυχτερινά κέντρα, μουσεία, γυμναστήρια) θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.
Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν σε χώρους προμήθειας τροφίμων (σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, κρεοπωλεία, κάβες κτλ) και σε φαρμακεία χωρίς να χρειαστεί να τους γίνει κάποιος έλεγχος σε τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Απαραίτητη η χρήση μάσκας και ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ.
Εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους με αρνητικό rapid test. Αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους, όπως ήδη συμβαίνει.
Διασκέδαση και ψυχαγωγία: Σε κέντρα, θέατρα, σινεμά, γήπεδα, όπως επίσης και στα γυμναστήρια και στα συνέδρια θα μπορούν να εισέρχονται ΜΟΝΟ εμβολιασμένοι και πρόσφατα νοσήσαντες.
Με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test, θα μπορούν να πηγαίνουν οι ανεμβολίαστοι σε χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο, στην εργασία τους (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας), στην εκπαίδευση, στα κομμωτήρια και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών καλλωπισμού.
Τα νούμερα πίσω από το νέο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους
«Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει εξ’ αρχής καταστήσει σαφές ότι οι περιορισμοί που τίθενται προς τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά προστατευτικό, μία θέση που φαίνεται ότι υποστηρίζεται και από την επιστημονική γνώση.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των ελληνικών νοσοκομείων το 85-90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Με βάση τα στοιχεία αυτά, – αν κάνει κανείς αναγωγή στον πληθυσμό- προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι που θα κολλήσουν τον κορονοϊό έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να εισαχθούν σε ΜΕΘ από τους εμβολιασμένους που τελικά θα μολυνθούν. Μάλιστα στις ηλικίες άνω των 60 ετών οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται στις 20 φορές.
Ακόμη και αυτά τα στοιχεία, όμως, ενδεχομένως να «υποτιμούν» το όφελος του εμβολιασμού. Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης και ο επιστημονικός συνεργάτης του Οργανισμού καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής σε ενημέρωση των συντακτών Υγείας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, τα αποτελέσματα της σύγκρισης μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν είναι αντικειμενικά, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη το δείγμα.
«Εάν σε ένα δείγμα 20 Ελλήνων υπάρχουν 4 κρούσματα (2 εμβολιασμένοι και 2 ανεμβολίαστοι), το ποσοστό δεν μπορεί να θεωρείται πως είναι 10% και 10%, καθώς το δείγμα αποτελείται από 18 εμβολιασμένους και μόλις 2 ανεμβολίαστους. Με αυτό ως δεδομένο, το ποσοστό είναι 100% στους ανεμβολίαστους και 11% στους εμβολιασμένους», εξήγησαν.