Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Το Κίεβο εμφανίζει νέα προβλήματα στις ενεργειακές σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας, μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή. Ο Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Ποντάν, δήλωσε πως «Υπάρχουν ακόμα πολλές διαφωνίες» λίγες μόνο ώρες μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Ευρωπαϊκής ένωσης που κράτησαν τρεις μέρες και έλαβαν χώρα στο Βερολίνο.
Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας της Ουκρανίας Naftogaz κατέδειξε πως ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αίσιο τέλος αφού δήλωσε μέσω facebook ότι «Δεν υιοθετήθηκε κάποια τελική απόφαση. Δεν υπογράφηκε ούτε ένα έγγραφο, περίοδος».
Σχετικό δημοσίευμα του σκάι αναφέρει ότι μια από τις βασικές διαφωνίες αφορά την πληρωμή 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ρώσικη εταιρία Gazprom, την οποία το Κίεβο συμφώνησε στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας εξήγησε πως η συμφωνία από πλευράς Κιέβου αφορούσε την πληρωμή μελλοντικών παροχών φυσικού αερίου από την Ρωσία, ενώ τα ρώσικα media συνέδεσαν την καταβολή των χρημάτων με πληρωμή παλαιότερων οφειλών της Ουκρανίας προς την Gasprom. Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας προς την ρώσικη εταιρία για προηγούμενες αγορές φυσικού αερίου ανέρχεται στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμη δεν έχει γίνει καμία δήλωση από πλευράς Ευρωπαικής Ένωσης δια στόματος του Επιτρόπου Ενέργειας που έκανε και την πρόταση για τη συμφωνία, ώστε να καταδείξει ποια πλευρά έχει δίκιο.
Τα προβλήματα στις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Από την άλλη μεριά όμως, ίσως είναι και ο λόγος που οι σχέσεις τους δεν έχουν έρθει σε απόλυτη σύγκρουση. Το ουκρανικό έδαφος φιλοξενεί το 50% των ρώσικων εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η Ουκρανία είναι ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία σε μεγάλο βαθμό, όπως άλλωστε και πολλές ευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία. Η συνέχεια της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών θα εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό στη βάση της επίλυσης των εξαιρετικά πολύπλοκων προβλημάτων ενέργειας. Το σίγουρο είναι πως η όποια έκβασή τους θα είναι εξαιρετικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη.