Δύο νέο προγράμματα με επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά έρχονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Το ένα θα αφορά την επιδότηση δρασεων στους δήμους προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα και με την παραγόμενη ενέργεια να στηρίζουν ευάλωτα νοικοκυριά. Το δεύτερο θα αφορά τα φωτοβολταϊκά σε στέγες των επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα επιδοτεί και συστήματα μπαταριών και ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται σε 150-160 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στόχος να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα κάνουν zero feed-in.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα στους δήμους θα επιδοτείται η εγκατάσταση σε ποσοστό ακόμα και 100% και αναμένεται να ευνοηθούν περίπου 30.000 νοικοκυριά. Για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα οι δήμοι θα πρέπει να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες, με σκοπό τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Επι της ουσίας θα συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργεια με τους λογαριασμούς ρεύματος.
Την ίδια ώρα στα αζήτητα παραμένει η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις προβλέψεις του νόμου 5037/2023 με τις αλλαγές στην εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) και της δυνατότητας αυτοπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο (net-billing). Ο νόμος 5037/2023 έφερνε αλλαγές στην αυτοκατανάλωση.Οι ρυθμίσεις εκείνου του νόμου προέβλεπαν μεταξύ άλλων πως οι ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία θα μπορούν με ένα απλό συμφωνητικό να δημιουργήσουν μια κοινότητα παραγωγών χωρίς να καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, δίνοντας τη δυνατότητα έτσι σε ιδιοκτήτες να παρακάμψουν τη συναίνεση του συνόλου των υπολοίπων ιδιοκτητών και με το 50% να προχωρούν στις δράσεις που έχουν αποφασίσει για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού.
Αναλυτές αναφέρουν πως θα περίμεναν από την κυβέρνηση μια κίνηση σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ που θα τονώσει ακόμα περισσότερο την αγορά, καθώς δεν παύει να είναι απαγορευτικό το κόστος για συστήματα αυτοπαρασγωγής για μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά και για τις ενεργειακές κοινότητες. To Green Tank σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ανέφερε πως «στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης, όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται συλλογικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη τους τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για το περιβάλλον. Ωστόσο, τα δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι η ανεπάρκεια του δικτύου οδηγεί σε ολοένα και περισσότερες απορρίψεις των αιτήσεων για έργα αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σημαντικοί ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι για τη Δίκαιη Μετάβαση είναι διαθέσιμοι για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων και της αυτοπαραγωγής με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη ιδίων αναγκών».
Πηγή: energeia.gr