Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ενώ στην αρχή ο νέος ηγέτης των Σκοπίων Ζάεφ είχε δώσει καλά δείγματα ως προς τις προθέσεις του απέναντι στην Ελλάδα, πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση στο Τορόντο ένας νέος χάρτης που φτάνει μέχρι την Λάρισα ενώπιον και του Γενικού Προξένου των Σκοπίων στον Καναδά. Ο χάρτης αυτός όπως ήταν φυσικό προκάλεσε πλειάδα αντιδράσεων από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά.
Για άλλη μία φορά οι Σκοπιανοί παραβίασαν τη Ενδιάμεση Συμφωνία, που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων. Τι σημαίνει όμως αυτή η νέα πρόκληση των Σκοπίων; Ο Ζάεφ με το που παρέλαβε την Κυβέρνηση από τον προκάτοχο του Γκρουέφσκι προσπάθησε να καταλαγιάσει τα πράγματα με την Ελλάδα καλλιεργώντας μία διαφορετική ρητορική από εκείνη του προκατόχου του.
Παρόλα αυτά, και ιδιαίτερα κατόπιν της υπογραφής του συμφώνου φιλίας με την Βουλγαρία τα πράγματα άλλαξαν ριζικά, καθώς πλέον διαθέτοντας την «πλάτη» της Βουλγαρίας, φαίνεται πως ο Ζάεφ αργά και σταθερά, κάνει στροφή στην μέχρι τώρα στρατηγική του, η οποία είναι πιο μετριοπαθής μεν από εκείνη του Γκρουέφσκι, διατηρώντας όμως το σχέδιο της μεγάλης ενοποίησης που είχε καταρτίσει ο προκάτοχος του.
Ήδη το περιστατικό που έλαβε χώρα από τους Σκοπιανούς του Καναδά προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στην ελληνική ομογένεια και φυσικά στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαθέτει όπως πάντα το όπλο του βέτο στην φαρέτρα της. Αυτήν την φορά όμως οι Σκοπιανοί διαθέτουν ως σύμμαχο τους και την Βουλγαρία, η οποία δείχνει να στηρίζει την νέα Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Άλλωστε στο Σύμφωνο που δημοσιοποιήθηκε οι Βούλγαροι δεσμεύονται να στηρίξουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» -αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που υπάρχει στα επίσημα διμερή έγγραφα- ώστε η χώρα να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μετά από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν από την Ελλάδα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον Γενικό Πρόξενο της χώρας στο Τορόντο, ενώπιον του οποίου έγινε η συγκεκριμένη αλυτρωτική εκδήλωση των Σκοπιανών στον Καναδά και μάλιστα απηύθυνε χαιρετισμό με φόντο το εξωφρενικό χάρτη (στον οποίον συμπεριλαμβάνονταν και εδάφη της Ελλάδας) και σημαία τον Ήλιο της Βεργίνας.
Παράλληλα, όμως με την ανάκληση του Προξένου, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξέφρασε την αντίθεση του με την συγκεκριμένη ενέργεια και σημείωσε ότι παρόμοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από τη νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ.
Μέσα από την ανάκληση του προξένου και την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει σαφές πως αποτελεί για άλλη μία φορά μία ενέργεια προκειμένου να καθησυχάσει και να αποσοβήσει τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από όλους τους φορείς που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και για να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνει χρήση του βέτο εκ μέρους της Ελλάδας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό από τους Σκοπιανούς του Τορόντο. Σχεδόν κάθε χρόνο μπαίνει η ίδια καταχώρηση με τον ίδιο χάρτη, με μικρές παραλλαγές, στην «Toronto Star», ενώ το 2015, στο φεστιβάλ του Ιλιντεν ακούστηκαν κραυγές για «έξοδο της χώρας μας στα νερά του Αιγαίου» και συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι δική μας. Είναι ο τόπος που οι παππούδες, οι πατεράδες μας και εμείς γεννηθήκαμε». Με την υπόμνηση ότι «πρέπει ν’ αγωνιστούμε για την απελευθέρωση όλων των Μακεδόνων».