Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης να διορθώσει το λάθος που έκανε με το Χαφτάρ»

Έξαλλος έγινε ο Ερντογάν με την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στην Τουρκία από το Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

«Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Ήθελε απλά να μας προκαλέσει. Ένας ηγέτης μου είπε ότι ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει το χάσμα μεταξύ μας. Αλήθεια θέλει κάτι τέτοιο και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Αυτό είναι ανοησία. Απάντησα ότι ας διορθώσει πρώτα αυτό το λάθος και μετά θα είναι εύκολο να συναντηθούμε».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε: «Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Αναφορικά με την παρουσία του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι τα κέρδη από το φυσικό αέριο θα μοιραστούν από τις δύο πλευρές του νησιού. «Μέχρι στιγμής η “Νότια Κύπρος” δεν το δέχεται. Ποτέ δεν δέχτηκαν να κάτσουν και να συζητήσουμε για αυτό», είπε.

Η Τουρκία κλειδί της ειρήνης στη Λιβύη
Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα της Λιβύης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας επέφεραν ισορροπία. «Με τα δικά μας βήματα τέθηκε η βάση για την κατάπαυση του πυρός. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη ενίσχυσε τις ελπίδες για ειρήνη.

«Όσο είμαστε ένα ισχυρό κράτος, ως ένα ισχυρό κράτος υπάρχουν από εμάς πολλές προσδοκίες. Η Τουρκία είναι το κλειδί της ειρήνης», υπογράμμισε ενώ υποστήριξε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ είναι εκείνος που αντιτίθεται στην ειρήνη. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χαφτάρ δεν υπέγραψε τα κείμενα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οι συμμετέχοντες. Ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Πέτσας: Ο Ερντογάν είναι προφανώς ενοχλημένος – Δεν μας επηρεάζει
Σημειώνεται ότι ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος «ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ήρθε ο Χαφτάρ στην Ελλάδα, αμέσως πριν πάει στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα με τις ευχαριστίες που εξέφρασε στην ελληνική συνδρομή».

Πηγή: iefimerida.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων