Στο ευρω-τουρκικό πεδίο αντανακλά πλέον το θετικό σήμα για μια νέα πορεία στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, που έστειλαν μετά τη συνάντησή τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν.
Την επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαιρετίζει η Γερμανία. Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργου Παππά, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για μια σημαντική εξέλιξη την οποία και θα στηρίξει. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε και υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο και σε αυτό είμαστε κατ’ επανάληψη εταίροι και αυτό θα είμαστε. Εγώ απέκτησα αυτήν την εντύπωση, ότι και οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων έχουν, όντως, την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα είναι καλό».
Oι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ασίας.
«Εστιάσαμε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, την κατάσταση και την αναγκαία αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε μια σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε εποικοδομητικά» έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
«Δείχνοντας» την έκθεση προόδου της Τουρκίας, που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο, ως αφετηρία επανεκκίνησης των ευρωτουρκικών σχέσεων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο για θετικό μομέντουμ.
Δύο 24ωρα μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να στέλνει θετικά μηνύματα.
«Ο κύριος Μητσοτάκης πέρασε από νέες εκλογές. Ομοίως βγήκαμε και εμείς από νέες εκλογές. Και οι δύο, ως ηγέτες νικητές των εκλογών θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μία θετική κατεύθυνση» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Την πρόθεσή του να κινηθεί στη βάση μιας «ουσιαστικής ατζέντας» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός: «Ο μεγάλος στόχος -δεν το έχω κρύψει ποτέ- είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς. Και αναφέρομαι στην διαφορά, διότι η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο […] Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης…Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε, θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».
Στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης το θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης, επισημαίνοντας ότι έθεσε το πρόσφατο θέμα της Ροδόπης στον Τούρκο πρόεδρο. «Το ζήτημα αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Αφορά Έλληνες πολίτες. Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεσμεύτηκα και στις προγραμματικές μου θέσεις στη Βουλή ότι πρέπει να έχουν στην πράξη και όχι στα λόγια ίσες ευκαιρίες, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας με τους χριστιανούς συμπολίτες τους στην Ροδόπη και στην Ξάνθη. Έχουμε δουλειά να κάνουμε στον τομέα αυτό ακόμα, για να κάνουμε.. Νομίζω ότι η ερμηνεία της Λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης» είπε.
«Εγώ το σημαντικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τη Δυτική Θράκη. Από εδώ και πέρα θέλουμε να τα ξεπεράσουμε τα θέματα με τους μουφτήδες» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά απαντήσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν για Θράκη»
Απαντήσεις σχετικά με τος δηλώσεις Ερντογάν για την Θράκη ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Συγκεκριμενα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Σήμερα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ‘το βασικότερο θέμα που έθεσε’ στον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν ‘τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης’ προαναγγέλλοντας και σχετικές ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Ειδικά, αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα».
Ακολούθως κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «εάν οι δηλώσεις Ερντογάν ισχύουν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνη είναι η πατριδοκαπηλία του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα. Αναμένουμε ενημέρωση και ξεκάθαρες απαντήσεις για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, για το θέμα της Θράκης και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε ‘υποχωρήσεις’ σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας. Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια» απαντούν οι διπλωματικές πηγές. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης μιλώντας στο κεντρικό δλετίο ειδήσεων εξήγησε ότι για το θέμα των μουφτήδων που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την εκλογή τους αφού έχουν δικαστικές αρμοδιότητές.
Επικριτικά εμφανίζονται και τα υπόλοιπα κόμματα.
«Ο κ. Μητσοτάκης πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου Προέδρου, που όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύεται με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» […] σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Είναι προφανές ότι με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, το σχέδιο επικίνδυνων διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά, υπό ευρωατλαντική εποπτεία» ανέφερε το ΚΚΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προετοιμάζει απλά νέες «Πρέσπες του Αιγαίου», αλλά μία νέα προδοσία και ακρωτηριασμό της χώρας, σχολίασε η Ελληνική Λύση.
Την πρώτη -μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- εθιμοτυπική συνάντηση με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, είχε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.