Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να επιταχύνει την έρευνα για την θεραπεία της.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο διαγνωστικό τεστ για την πάθηση. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και είναι κοινά με πολλές άλλες ασθένειες, γεγονός που σημαίνει ότι η πάθηση μπορεί συχνά να διαγνωστεί λανθασμένα.
Τώρα Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν έναν τρόπο να εντοπίζουν τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Lancet Neurology».
Η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η μέθοδος, γνωστή ως alphaSyn-SAA (alpha-synuclein seed amplification assay), μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία της νόσου Πάρκινσον.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επιπολασμός της πάθησης έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, με έως και 10 εκατομμύρια ανθρώπους να πάσχουν από τη νόσο.
«Ο εντοπισμός ενός αποτελεσματικού βιοδείκτη για την παθολογία της νόσου του Πάρκινσον θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πάθηση, καθιστώντας δυνητικά δυνατή την έγκαιρη διάγνωση των ατόμων, τον εντοπισμό των καλύτερων θεραπειών για διαφορετικά υποσύνολα ασθενών και την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών», δήλωσε ο Ο καθηγητής Άντριου Σάιντραουφ, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.
Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, γνωστών ως α-συνουκλεΐνη, σε όλο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η συσσώρευση αυτή πιστεύεται ότι λαμβάνει χώρα χρόνια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα όπως τρέμουλο, βραδύτητα κινήσεων ή μυϊκή δυσκαμψία.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.123 εθελοντές, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής για την αξιολόγηση της χρησιμότητας της τεχνικής alphaSyn-SAA. Η ομάδα περιλάμβανε ασθνείς που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον, άτομα υψηλού κινδύνου με γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με την πάθηση, καθώς και άτομα σε πρόδρομο στάδιο που εμφανίζουν πρώιμα μη κινητικά συμπτώματα, όπως διαταραχή του ύπνου ή απώλεια της όσφρησης.
Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα του υγρού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό από κάθε συμμετέχοντα και στη συνέχεια τα ανέλυσαν στο εργαστήριο για να ανιχνεύσουν την πρωτεΐνη alphaSyn. Το τεστ ενισχύει πολύ μικρές ποσότητες αυτών των πρωτεϊνών – το παθολογικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Πάρκινσον – σε σημείο που να μπορούν να εντοπιστούν με τις συνήθεις εργαστηριακές τεχνικές. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η τεχνική όχι μόνο μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τους ασθενείς με Πάρκινσον, αλλά και να εντοπίσει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο και άτομα με πρώιμα, μη κινητικά συμπτώματα πριν διαγνωστούν.