Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Νέα τεχνολογία παραγωγής ‘καθαρής’ ενέργειας από αυτοκίνητα

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μια επαναστατική εφαρμογή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτοκίνητα βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση από την ιταλική start-up Underground Power. Πρόκειται για την τεχνολογία υπό το όνομα Lybra που αποτελεί ένα μηχανισμό που μετατρέπει την κινητική ενέργεια των αυτοκινήτων σε ηλεκτρική.

Στο μηχανισμό περιλαμβάνεται μια επίστρωση από καουτσούκ στην επιφάνεια του δρόμου, η οποία συνδέεται με μηχανισμό που μετατρέπει την ενέργεια της κίνησης του αυτοκινήτου σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Αυτό που προτείνουμε είναι ένα καινοτόμο, πανέξυπνο σύστημα επανάκτησης και απορρόφησης της ενέργειας των αυτοκινήτων. Μειώνουμε την ταχύτητά τους, αυξάνοντας έτσι την οδική ασφάλεια και παράγοντας πράσινη ενέργεια, χρησιμοποιώντας την ενέργεια που το όχημα διαχέει παντού, μέσα από τα φρένα του» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αντρέ Πιρίζι, σύμφωνα με το euronews.com.

Ήδη μας είναι οικεία η τεχνολογία Lybra, σε διάφορα σημεία σε δρόμους της πόλης όπου είναι τοποθετημένες οι επιστρώσεις που προκαλούν τη μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων. Η καινοτομία που σήμερα φέρνει η ιταλική εταιρία, είναι ότι από αυτούς τους μηχανισμούς μπορεί να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και συμβάλει στην μείωση των ρίπων στην ατμόσφαιρα.

Φαίνεται πως θα προκύψει μια ιδιαίτερα επαναστατική τεχνολογία, αφού μία μόνο τέτοια εγκατάσταση σε σημείο με μεγάλη κίνηση, μπορεί να παράγει περίπου 100.000 κιλοβατώρες το χρόνο δηλαδή να ενέργεια που καλύπτει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 37 οικογενειών ή αντίστοιχα σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του euronews την ενέργεια που παράγεται από 19 τόνους πετρελαίου.

Όλα τα παραπάνω φυσικά βρίσκονται ακόμη σε στάδιο δοκιμής προκειμένου να βεβαιωθούν οι ερευνητές, ότι ο μηχανισμός μπορεί να αντέξει το βάρος των χιλιάδων αυτοκινήτων και φορτηγών που θα περνούν καθημερινά από πάνω του, χωρίς να επηρεάσει αυτό τη λειτουργία του. Πάντως οι ειδικοί ενεργειακής πολιτικής γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις παραγωγής ενέργειας από το πουθενά. Πάντοτε η παραγωγή ενέργειας δημιουργεί απόβλητα. Το επαναστατικό ωστόσο της τεχνολογίας lybra είναι ότι θα εκμεταλλεύεται ενέργεια η οποία ήδη παράγεται για άλλους σκοπούς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων