Του Κωνσταντίνου Παντελή
Χθες η Τουρκία, δήλωσε ότι οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού κατέστησαν αναγκαία τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα για να αναβιώσει την πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα έγγραφο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για τις σχέσεις με την ΕΕ περιγράφει τη διαδικασία ένταξης ως «το πιο σημαντικό έργο εκσυγχρονισμού μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.»
Το έγγραφο υπογραμμίζει μια σημαντική στροφή στη στάση των τουρκικών αρχών, οι οποίες αντέδρασαν οργισμένα στις επικρίσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων από το περασμένο έτος πάνω στο χειρισμό τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά και στο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τα εσωτερικά θέματα του Ερντογάν.
Παρά τις εντάσεις, οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Ευρωπαίων εταίρων της έχουν προφανώς εδραιωθεί τους τελευταίους μήνες πάνω στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ροής των λεγόμενων «ξένων μαχητών» με κατεύθυνση προς και από την Ευρώπη προκειμένου να ενταχθούν σε ομάδες μαχητών, όπως το Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική Συρία και το Ιράκ.
«Οι πρόσφατες δραματικές αλλαγές, από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική, απαιτούν η Τουρκία και η ΕΕ να δράσουν από κοινού κατά των παγκόσμιων και περιφερειακών απειλών», αναφέρει το έγγραφο των 12 σελίδων που χαράσσει τη στρατηγική της Τουρκίας.
Το σχετικό πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο και θα επικεντρωθεί στην «Πολιτική Διαδικασία Μεταρρύθμισης, την Κοινωνικο-Οικονομική Μεταρρύθμιση για τη Διαδικασία Προσχώρησης και στην Επικοινωνιακή Στρατηγική με την ΕΕ», σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.
Η στρατηγική στοχεύει σε αναθεώρηση του συντάγματος, στην καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, καθώς και σε μια κίνηση για να ενισχυθεί η υποστήριξη του κοινού για την ΕΕ, ενώ θα είναι μέρος του λεγόμενου “σχεδίου δράσης” της κυβέρνησης, που προβλέπεται να διαρκέσει έως το 2019.
Η Τουρκία έχει κάνει προσπάθειες για να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Παρ’ όλα αυτά, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να ανησυχούν για την ένταξη του έθνους της πλειοψηφίας των 74 εκατομμυρίων μουσουλμάνων.
Άλλες, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές της ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας, αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι όσον αφορά την πρόβλεψη τυχόν δραματικής προόδου, μετά από μια περίοδο στασιμότητας και επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν και των ομολόγων του.
Σύμφωνα με τη δήλωση ενός διπλωμάτη στο Reuters τον περασμένο μήνα το χρονικό περιθώριο των δέκα χρόνων για την ένταξη της Τουρκίας παραμένει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Θα πρέπει να δούμε κάποια συγκεκριμένα βήματα, προτού να είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχει συντελεστεί πραγματική πρόοδος.»
Τέλος, μένει να δούμε ποια θα είναι η οπτική της Ελλάδας σε αυτό το φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο που πρόκειται να ακολουθήσει η Τουρκία για να πετύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγές
EurActiv.com
Reuters