Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Νέα Ζηλανδία: Καθιερώνεται η 4ημερη εργασία μετά τον κορωνοϊό;

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, προτείνει στους εργοδότες της χώρας της να εξετάσουν σοβαρά το σενάριο της τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα κι άλλες επιλογές ευέλικτης εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός αλλά και να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας για το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος έκανε λόγο για μικρότερες σε διάρκεια εβδομάδες εργασίας, περισσότερες δημόσιες αργίες ως ένα μέσο επανεκκίνησης της οικονομίας και τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού για τη μετα-κορωνοϊό εποχή που κρατά τα σύνορα πολλών κρατών κλειστά στους τουρίστες από το εξωτερικό.

Η ανεπίσημη πρόταση της Τζασίντα Άρντερν ενθουσίασε τους Νεοζηλανδούς που ακόμα δεν αισθάνονται βέβαιοι ότι έχουν επιστρέψει στην πρότερη κανονικότητά τους παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά την καμπύλη διάδοσης του νέου κορωνοϊού.

«Ακούω πολύ κόσμο να τάσσεται υπέρ της τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα. Στην τελική αυτή είναι μια απόφαση που θα ληφθεί μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων. Ωστόσο, μάθαμε πολλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε τα καλά της ευελιξίας που προσφέρει η τηλεργασία χωρίς να επηρεάζει την παραγωγικότητα», είπε η Άρντερν και πρόσθεσε, «εγώ θα ενθάρρυνα τους εργοδότες να σκεφτούν την επιλογή της τετραήμερης εργασίας. Να δουν την εν λόγω επιλογή ως κάτι που θα λειτουργούσε στο εργασιακό τους περιβάλλον και σίγουρα θα βοηθούσε τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων