Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Νέα Ζηλανδία: Σε νέο lockdown το Oκλαντ μετά από μόλις… ένα νέο κρούσμα

Σε νέο lockdown τέθηκε από σήμερα το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας με απόφαση της πρωθυπουργού μετά τον εντοπισμό ενός νέου μυστηριώδους κρούσματος της Covid-19.

Η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας τέθηκε από τις 06:00 π.μ. τοπική ώρα σε επταήμερο lockdown τρίτης βαθμίδας, που σημαίνει ότι τα 1.7 εκατ. των κατοίκων του θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους, εκτός από εκείνους που μεταβαίνουν στις δουλειές τους αδυνατώντας να εκπληρώσουν με τηλεργασία τα καθήκοντά τους και εκείνους που πηγαίνουν σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης. Σχολεία και τα υπόλοιπα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από το Όκλαντ. Η υπόλοιπη χώρα θα τεθεί στο δεύτερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων, βάσει των οποίων περιορίζονται, μεταξύ άλλων, οι δημόσιες συναθροίσεις.

Η Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, που έχει χαρακτηριστεί από διεθνή ΜΜΕ «καλύτερη μαθήτρια στη διαχείριση της πανδημίας» , τόνισε ότι τα νέα μέτρα επιβάλλονται μετά τον εντοπισμό νέου κρούσματος εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού, που δεν μπορεί να συνδεθεί με άλλα θετικά τεστ το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Κι εξέφρασε την οργή της για την απόφαση του 20χρονου φορέα να πάει σε γυμναστήριο, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί γιατρό προκειμένου να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού το απόγευμα της Παρασκευής. «Δεν μπήκαν σε καραντίνα άτομα που θα έπρεπε να το κάνουν», τόνισε αναφερόμενη στο πρόσφατο ξέσπασμα στη χώρα τον Φεβρουάριο. «Δυστυχώς είχαμε παραβιάσεις των οδηγιών των Αρχών σ’ αυτή την περίπτωση».

Η τελευταία συρροή κρουσμάτων στο Όκλαντ επικεντρώνεται γύρω από λύκειο και το νέο κρούσμα αφορά στον μεγαλύτερο αδελφό ενός μαθητή. Η μητέρα τους διαγνώστηκε επίσης θετική στην Covid-19. Ωστόσο, όπως είπε η Άρντερν, ο μαθητής βγήκε αρνητικός πολλές φορές «κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε προς το παρόν κάποιο γνωστό σύνδεσμο με το κρούσμα που εντοπίστηκε απόψε», είπε χθες το βράδυ στα ΜΜΕ της Νέας Ζηλανδίας. «Κι αν δεν μπορούμε να συνδέσουμε άμεσα ένα κρούσματα μ’ ένα πρόσωπο, τότε έχουμε ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», κατέληξε εξηγώντας την απόφαση για το νέο lockdown στο Όκλαντ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων