Πυκνώνει τις απειλές του κατά της Ελλάδας ο Ταγίπ Ερντογάν όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη χώρα του. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το γνωστό: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» και απείλησε ξανά με τον πύραυλο Ταϊφούν. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει από τον Έβρο πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και σημείωσε ότι δεν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
“Η Ελλάδα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις“, διαμηνύει στην Άγκυρα από τη Θράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα είναι ανοικτή στο διάλογο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
“Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι ούτε χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και έργων όπως φράχτης” τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. “Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους δεν είναι σωστή στρατηγική. Εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης με όλα αυτά που έχουμε ακούσει κατά καιρούς περί αφίξεως τα βράδια” πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο Ταγίπ Ερντογάν συμφωνεί προκλητικά με τους οπαδούς του ότι η Τουρκία είναι ικανή να «έρθει ένα βράδυ ξαφνικά» κι αφού επιδεικνύει και πάλι το τουρκικό οπλοστάσιο καλεί τους Έλληνες να καθίσουν φρόνιμα.
“Με όλα αυτά, τι λέει τώρα ο Έλληνας; «Τι κάνουν αυτοί οι τρελοί Τούρκοι;» Και λέω: «Ω! Έλληνα! Εφόσον καθίσεις φρόνιμα δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σου. Απλά να είσαι φρόνιμος»” τόνισε ο Ερντογάν.
Κι ενώ δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να αποστείλει στο Κογκρέσο το αίτημα έγκρισης για την πώληση των αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως το Κογκρέσο απαιτεί εγγυήσεις ότι η Άγκυρα θα παύσει να στρέφεται κατά των συμμάχων της.
“Μέχρι στιγμής όταν έχουμε μια χώρα, η οποία εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τα οποία είναι ελληνικά νησιά κι αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι ελληνικά νησιά, μιας σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ, προφανώς αυτή είναι μια τακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αμερικανικός Τύπος γράφει και για την προώθηση των F-35 προς την Ελλάδα, ενώ ο Ρόμπερτ Μενέντεζ πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας παραμένει σταθερά αρνητικός για την πώληση των F-16 στην Τουρκία: “Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του και να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση“.
“Το γεγονός ότι η Τουρκία θα μπορούσε να λάβει αμερικανικά όπλα, κατά σαφή παραβίαση του αμερικανικού νόμου για τις κυρώσεις, για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι αδιανόητο” είπε από πλευράς του ο ελληνοαμερικανός βουλευτής, Κρις Πάππας.
Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ επισκέπτεται στις 20-21 Φεβρουαρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Ούτε η ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας- αλλά ούτε και ο τουρκικός αναθεωρητισμός στην ευρύτερη περιοχή, είναι καταστάσεις που αρέσουν στους Αμερικανούς. Ειδικά τώρα που πλησιάζουμε στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, η Ουάσινγκτον είναι όλο και πιο ανήσυχη για σενάρια αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ιδωθούν τα ταξίδια του Μπλίνκεν.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος θέλει να έχει λυμένα τα χέρια του στα θέματα των εξοπλισμών, με στόχο την ισχυροποίηση των νατοϊκών συμμάχων. Γι’ αυτόν το λόγο αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα. Και αυτά όλα διότι στην Ουάσινγκτον θεωρούν ότι το 2023 θα είναι έτος κομβικών εξελίξεων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και θα πρέπει όλοι οι Σύμμαχοι να δρουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Από εκεί και πέρα, Αμερική και Τουρκία έχουν μια σειρά από «εκκρεμότητες». Υπάρχει το τουρκικό βέτο για την ένταξη Σουηδίας- Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει η στάση του επιτήδειου ουδέτερου της Τουρκίας στο ρωσο-ουκρανικό. Υπάρχει η αναθεωρητική ένταση κατά της Ελλάδας.
Απ’ την άλλη πλευρά για την αποδυναμωμένη τουρκική αεροπορία τα F-16 είναι παραπάνω από απαραίτητα. Αν λοιπόν υπάρξουν συγκλίσεις σε όλα τα προαναφερόμενα τότε θα προχωρήσει και η πώληση, πάντως υπό πολλές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις. Το μεγάλο αμερικανο-τουρκικό παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr