Μικρές μεν αλλά νέες απώλειες καταγράφουν σήμερα οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, στη «σκιά» των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, σε τεχνική ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία καθώς συρρικνώθηκε ελαφρώς κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Το γερμανικό ΑΕΠ είχε πτώση κατά 0,5% και το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.
Η προκαταρκτική εκτίμηση έδειχνε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση. Όμως, ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, γεγονός που αποτυπώθηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος, μιλώντας σε ευρωβουλευτές, δήλωσε ότι η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, όπου το μακροπρόθεσμο χρέος έχει μικρότερη απόδοση από το βραχυπρόθεσμο, δείχνει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα έχουν σημαντική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε εγχώριο επίπεδο, πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών η Moody’s . Όπως αναφέρει αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα για μια ακόμα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα υποδηλώνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.
Παρότι, ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το χρέος έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ζώνης του ευρώ και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν προσφέρει οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ από το 2017.
Προβλέπουμε, συμπληρώνει ο διεθνείς οίκος, ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να περιορίζεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022.
Εν τω μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.443 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 799 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21.057 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.511 εκατ. ευρώ ή 13,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Η υπερεκτέλεση προέρχεται τόσο από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,15%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,23%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,34%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 0,31% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει απώλειες σε ποσοστό 0,63%.
Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 106 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πάνω απο τις 1.200 μονάδες παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό περίπου 1%.
ΟΜΟΛΟΓΑ
Μικρή υποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ελαφρώς πτωτικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,45%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 bps στο 4,29% ενώ του 10ετούς ελληνικού βρίσκεται στο 3,82% παρουσιάζοντας πτώση κατά 3 μονάδες βάσης.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ- ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΥ
Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 2,52%, στα 72,48 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 2,25%, βρίσκεται στα $76,60.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0710 δολ./ευρώ.
Σε νέο χαμηλό διετίας υποχωρεί σήμερα η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει γυρίσει σελίδα στην ενεργειακή κρίση καθώς οδεύει προς τους θερινούς μήνες με τις αποθήκες να είναι περίπου 66% γεμάτες σε ποσοστό πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.
Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, για παράδοση τον επόμενο μήνα,που διαπραγματεύεται στο Αμστερνταμ, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές αγορές, υποχωρεί κατά σχεδόν 5% και βρίσκεται στα 26,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.