Την ένταση στο πεδίο μεταφέρει η Άγκυρα, καθώς σκάφος του τουρκικού λιμενικού παρενόχλησε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, ελληνικό περιπολικό, όχι απλώς πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, αλλά στοχεύοντας τον διεμβολισμό του.
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες, στην περιοχή ψάρευαν, παρανόμως, τουρκικά αλιευτικά.
To Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή, ανακοίνωσε: «Πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική Ακταιωρό, η οποία εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του.
Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με την τουρκική ακταιωρό ν’ αποχωρεί προς τα τουρκικά παράλια».
Με αφορμή τη συζήτηση για την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέριξ της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμηνύει ότι βάση για την επίλυση των διαφορών στις θαλάσσιες ζώνες είναι το διεθνές δίκαιο με τον εκπρόσωπο να καλεί εμμέσως πλην σαφώς την Άγκυρα να εγκαταλείψει την οδό των απειλών.
Ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνει πως: «Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».
Ο Δημήτρης Καιρίδης βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανέφερε ότι: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρεί να κρατήσει την Τουρκία στη δυτική τροχιά, θεωρώ ότι κάνει λάθος + 00:22 Εδώ φαίνεται το πόσο πολύ έχει κατρακυλήσει η ελληνοτουρκική σχέση με ευθύνη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Έχουμε μπει σε συγκρουσιακή τροχιά.
Ένταση διαρκείας και στον αέρα, με δύο ακόμα υπερπτήσεις από τουρκικά F-16, καθώς και 4 υπερπτήσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όλες πάνω από Οινούσσες και Παναγιά.
Ερντογάν για εκλογές: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν νωρίτερα»
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν νωρίτερα οι εκλογές στην Τουρκία λόγω των εποχικών συνθηκών, όπως δήλωσε σε προεκλογική του ομιλία στην Άγκυρα. Ταυτόχρονα, το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε τη χρηματοδότηση του φιλοκουρδικού κόμματος, κατηγορώντας το για σχέσεις με τρομοκράτες, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία να τεθεί εκτός νόμου.
Με την συζήτηση για την ημερομηνία των εκλογών να κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε τελικά ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν νωρίτερα πριν την 18η Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας: «Γνωρίζετε όλοι την σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εποχικές συνθήκες».
Με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, να δείχνουν ότι έχουν την καλύτερη ευκαιρία να νικήσουν τον Ερντογάν δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα υποψήφιο.
Ο Μιτχάτ Σαντζάρ, συμπρόεδρος του HDP δήλωσε: «Ότι και να κάνουν, εάν η μέθοδος που προτείνουμε πραγματοποιηθεί θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε έως και 60% εάν κατεβάσουμε κοινό υποψήφιο».
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, έχει δηλώσει καιρό τώρα ανοικτό σε συνομιλίες, ωστόσο, o κομβικός του ρόλος σε πιθανές συνεργασίες προκαλεί το μένος του Τούρκου προέδρου που με απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου μπλόκαρε τελικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς του στερώντας του την κρατική επιχορήγηση. Παράλληλα, σε λίγες μέρες αναμένεται η δικαστική απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμό του με κατηγορίες για σχέσεις με το PKK.
Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να αυτοπροβάλλεται ως ειρηνοποιός σε κάθε σύρραξη στην οποία η Τουρκία έχει κάποιο συμφέρον, λέγοντας: «Σήμερα το πρωί είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Πούτιν. Συζητήσαμε λεπτομερώς τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο».
Ωστόσο η πρωτοβουλία του δεν φαίνεται να πείθει τον Ρώσο ομόλογό του που απαίτησε πάλι από το Κίεβο να αναγνωρίσει τα προσαρτημένα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας. Απτόητος ο Ερντογάν μίλησε και με τον Ζελένσκι λέγοντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αρχίσει την διαδικασία ειρήνευσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Επόμενο βήμα, η προσέγγιση με τον έως τώρα άσπονδο εχθρό του Μπασάρ αλ Άσαντ ώστε να υπάρξει ειρήνη και στη Συρία, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει: «Πρέπει να θέσουμε τέλος στο καθεστώς τρομοκρατίας του τυράννου Άσαντ», αλλά και «Θα φέρουμε μαζί τους υπουργούς Εξωτερικών μας και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα έρθουμε μαζί ως ηγέτες. Η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ η Ρωσία στηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού».
Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, ο Ερντογάν κερδίζει την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, όμως ο κυβερνητικός του εταίρος Μπαχτσελί κινείται στο όριο εισόδου στη Βουλή.
Από την άλλη μεριά στην Αντιπολίτευση φαίνεται ότι το φιλοκουρδικό κόμμα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί, εάν τελικά του επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές.
Ένα άλλο γκάλοπ, ωστόσο, δείχνει ότι το «αδύναμο σημείο» του Ερντογάν είναι οι νέοι ψηφοφόροι.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ – επιμέλεια: Πιέρρος Τζανετάκος, Κάλλη Λέκκα, Λήδα Παπαδοπούλου
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr