Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υιοθέτησε χθες ομόφωνα ψήφισμα για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα, μία κίνηση, η οποία ακολούθησε την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της τελευταίας.
Το ψήφισμα αποσκοπεί στην πραγμάτωση έξι σκοπών: την περιστολή εισαγωγών πετρελαίου από την Βόρεια Κορέα, την απαγόρευση εξαγωγών υφασμάτων, μία διατλαντική συνεργασία, την μείωση του λαθρεμπορίου, την επιβολή κυρώσεων καθώς την παύση δημιουργίας συνεργασιών με άλλα κράτη.
H πρεσβευτής του ΟΗΕ Nikki Haley, υποστηρίζει πως αν η Βόρεια Κορέα δε διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τότε τα κράτη-μέλη του οργανισμού, να αντιδράσουν αναλόγως για να τη σταματήσουν.
Πηγές από την Βόρεια Κορέα, υποστηρίζουν πως η επιμονή του ΟΗΕ και η εφαρμογή κυρώσεων από αυτόν, καθώς και η υποστήριξη όλων των μελών προς την αμερικανική κυβέρνηση, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ.
Συνεχίζοντας, πως η ύπαρξη ισχυρού πυρηνικού εξοπλισμού μπορεί να εξασφαλίσει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Έντονες διαπραγματεύσεις
Η αμερικανική κυβέρνηση, εξέδωσε ψήφισμα για την οριστική απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, λίγο αργότερα η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε νέο ψήφισμα, στο οποίο αφαίρεσαν τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό εξαγωγών πετρελαίου, την απαγόρευση ταξιδιού του Κιμ Γιον Ουν στις ΗΠΑ, καθώς επίσης επιδόθηκαν στη χρήση μιας πιο διπλωματικής γλώσσας, σχετικά με τους ξένους εργάτες και άλλα θέματα.
Η Κίνα και η Ρωσία ,ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που διαθέτουν το δικαίωμα άσκησης βέτο, εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους αναφορικά με τις αρχικές διατάξεις που υιοθετήθηκαν. Παρ’όλα αυτά, η Κίνα, θα υποστηρίξει τις κυρώσεις.
”Η Κίνα ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, υποστηρίζοντας την παύση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.”, υποστηρίζει ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Liu Jieyi .
Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξωτερικών του Περού, ζήτησε από τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει τη χώρα εντός πέντε ημερών, ενώ το Μεξικό αρνείται να δει αντιπροσώπους της.
Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε θα μειώσει κατά 30% τις εισαγωγές πετρελαίου και κατά 55% την παραγωγή πετρελαϊκών προϊόντων.
Το πετρέλαιο αποτελεί το κύριο συστατικό για την δημιουργία και ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Στις επιπτώσεις του ψηφίσματος εντάσσεται και η μείωση των εσόδων του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, από τους μισθούς των εργατών που δουλεύουν σε ξένες χώρες.
Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα δεν θα μπορεί να εισάγει λαθραίως άνθρακα και σίδερο.
Επικεφαλής του ΟΗΕ, υποστηρίζουν πως μόνο μια αυστηρή πρακτική και αυστηρές κυρώσεις θα φέρουν την επιθυμητή πολιτική λύση σ’αυτή την κρίση.
Οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι της, μιλούν για την επιβολή ισχυρότερων κυρώσεων προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ήδη από την 3η Σεπτεμβρίου, τη μέρα που έγινε και πυρηνική δοκιμή.
Η βόμβα υδρογόνου, αποτέλεσε την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή που έχει κάνει ποτέ η ΠιονΓιανγκ. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης βόμβας υδρογόνου, έγκεινται στην δραστικότητα καθώς και στο μικρό μέγεθος, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή.
Επιστήμονες σημειώνουν πως όσο η Βόρεια Κορέα, διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογία, τότε το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο!