Στον πιο κοντινό γαλαξιακό μας γείτονα εστίασε τα όργανά του το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb με σκοπό να μελετήσει την περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία. Πρόκειται για το γαλαξία NGC 6822, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου ετών φωτός από το δικό μας Γαλαξία, ο πρώτος που χαρτογραφήθηκε πέρα από το γαλαξιακό σύστημα που ανήκει ο Ήλιος μας.
Παρατηρήσεις του NGC 6822 πραγματοποίησε η εγγύς υπέρυθρη κάμερα NIRCam και το εργαλείο μεσαίου υπέρυθρου MIRI, που ανιχνεύουν διαφορετικές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η NIRCam είναι κατάλληλη για την παρατήρηση πυκνοκατοικημένων σε άστρα περιοχών, ενώ το MIRI είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε περιοχές πλούσιες σε αέρια.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες γνωρίζουμε ότι ο NGC 6822 έχει πολύ χαμηλή μεταλλικότητα, δηλαδή περιέχει χαμηλά επίπεδα στοιχείων βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο. Η μεταλλικότητα είναι μια έννοια πολύ σημαντική στην αστρονομία, γιατί τα άστρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους παράγουν σε μεγάλο βαθμό και άλλα στοιχεία πέραν του υδρογόνου και του ηλίου, ενώ την εποχή του πρωτόγονου Σύμπαντος όλα είχαν μια πολύ χαμηλή μεταλλικότητα.
Τα ουράνια σώματα που παρατηρούνται με χαμηλή μεταλλικότητα σήμερα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί μπορούν να δώσουν πιθανώς εξηγήσεις για τον τρόπο εξέλιξης των άστρων και για τον κύκλο ζωής της διαστρικής σκόνης στο πρωτόγονο Σύμπαν.
Το ιστορικό της μελέτης του γαλαξία NGC 6822 παρουσιάζει από μόνο του ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1884, όμως με τα όργανα της εποχής είχε ταξινομηθεί λανθασμένα ως ένα «εξαιρετικά ασθενές νεφέλωμα». Δεν ήταν παρά το 1925 όταν ο διάσημος αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ (που χάρισε το όνομά του μετέπειτα στο ομώνυμο διαστημικό τηλεσκόπιο), αφού μελέτησε ενδελεχώς τον NGC 6822, κατέληξε ότι πρόκειται για το πρώτο γαλαξιακό σύστημα που οριστικά χαρτογραφείται σε μια περιοχή πέραν του δικού μας Γαλαξία.
Πηγή: ESA
Πηγή: ertnews.gr