Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Νέες προθεσμίες για επιστρεπτέα, μεταβιβάσεις ακινήτου και ρύθμιση χρεών

Δέσμη παρατάσεων και φορολογικών διευκολύνσεων καθιερώνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, την ώρα που νέα απόφαση ορίζει το νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με τα έως τώρα ισχύοντα, περίπου 3,5 από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 60 μηνιαίες δόσεις από τον ερχόμενο Ιούνιο, αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει ενδεχόμενο πρόσθετο «κούρεμα» των επιστρεφόμενων ποσών σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κρίσης σε υγειονομικό και ενεργειακό επίπεδο.

Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, πάντως, η νέα απόφαση ορίζει πως παρατείνεται η περίοδος χάριτος, με την πρώτη δόση να καθίσταται πληρωτέα την 30ή Ιουνίου 2022 (περίοδος χάριτος έως την 31η Μαΐου) ενώ παρατείνεται και η περίοδος κατά την οποία είναι δυνατή η εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, έως και την 31η Μαρτίου 2022. Αυτά μέχρι νεωτέρας.

Όσον αφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιχεομένου, με τις διατάξεις της νομοθετείται:

HTML tutorial

Ρύθμιση σε 48 δόσεις του φόρου εισοδήματος που προκύπτει για τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά το 2020.

Παράταση έως 15 Φεβρουαρίου για την πληρωμή του φόρου από όσους συνταξιούχους υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 και εκδόθηκε πριν την Πρωτοχρονιά η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (η προθεσμία έληγε κανονικά σήμερα).
Παράταση προθεσμίας καταβολής πρώτης δόσης στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας έως 28 Φεβρουαρίου 2022.

Παράταση έως 31η Μαρτίου 2022 για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας με τη μορφή πτητικού επιδόματος και λοιπών αντίστοιχων επιδομάτων, καθώς και ειδικής αποζημίωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές.

Παράταση της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ.

Παράταση έως την 31η Μαρτίου των μεταβιβάσεων ακινήτων χωρίς την υποχρέωση της διαδικασίας σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων