Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Nέες Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γερμανός

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι καθώς μετά από ένα τριήμερο παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά προχώρησαν από την Παρασκευή στην έξοδο του υδρογραφικού «Τσεσμέ» με την συνοδεία της κορβέτας «Μποντρούμ» στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου πάνω από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς μάλιστα την έκδοση NAVTEX.

Τα δύο πλοία κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο ενώ νωρίτερα βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Ευστράτιο θέτοντας το ΓΕΕΘΑ σε συναγερμό. Όπως είναι φυσικό τα δύο πλοία παρακολουθούνται στενά από τις ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα η Άγκυρα προχωρώντας σε μία ακόμα πρόκληση κάλεσε την Αθήνα να τροποποιήσει σχέδιο άσκησης η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Κεντρικό Αιγαίο ή ακόμα και να την ακυρώσει επειδή επικαλύπτει περιοχή που έχει δεσμεύσει από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία βάσει τις ΝΟΤΑΜ Α5567 και Α5563 με τις οποίες η Τουρκία έκλεινε μια αρκετά μεγάλη έκταση σαν πεδίο βολής στο κέντρο του Αιγαίου, προκαλώντας εντονότατη αντιπαράθεση και στους κόλπους του ΝΑΤΟ την περασμένη άνοιξη.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει παράνομη κάθε άσκηση που διεξάγει η Ελλάδα σε περιοχές κοντά στον Αϊ Στρατή καθώς παραβιάζεται όπως αναφέρει η υποχρέωση της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 την οποία η Τουρκία συχνά πυκνά επικαλείται σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης των ειρηνικών προθέσεων της χώρας μας και εν΄ δυνάμει εκκένωση των νήσων από τις δυνάμεις που σταθμεύουν σε αυτά ώστε να αποτελούν εύκολο στόχο για τις Τουρκικές δυνάμεις ανά πάσα στιγμή.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει παράλληλα και η χρονική στιγμή την οποία η Τουρκία επιλέγει να προκαλέσει καθώς έχουν προηγηθεί τόσο οι διμερείς συναντήσεις της ηγεσίας και όχι μόνο των δύο χωρών όσο και οι Ελληνικές διαμαρτυρίες για τις Τουκικές αυθαιρεσίες στο Αιγαίο επί τη ευκαιρία του συμβάντος με το Ρωσικό μαχητικό.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να προχωρούν στις προκλήσεις ορμώμενοι από την υποχωρητικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού σε όλα τα επίπεδα όσο και από την αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της Τουρκίας λόγο του μεταναστευτικού αλλά και ύστερα από την ανεκτικότητα και τον παράλογο διαχωρισμό μεταξύ των παραβιάσεων στο Αιγαίο και στα Συριακά σύνορα τον οποίο έκανε το ΝΑΤΟ αλλά και οι Αμερικανοί μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ.

Εν κατακλείδι φαίνεται πως η Τουρκία εξαργυρώνει την αναβάθμιση της διπλωματικής της θέσης σε συνδυασμό με την Ελληνική αδράνεια στέλνοντας το μήνυμα πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Αιγαίο και προωθώντας τους βασικούς της στόχους σε αυτό, που δεν είναι άλλοι από τη συνδιαχείριση του αρχιπελάγους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων