Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Νέο βίντεο του Isis φέρεται να δείχνει παιδί να εκτελεί δύο Ρώσους κατασκόπους

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Νέο προπαγανδιστικό βίντεο κυκλοφόρησε η ένοπλη ομάδα του Isis, στο οποίο ισχυρίζεται ότι δείχνει ένα νεαρό αγόρι να εκτελεί δύο άνδρες που έχουν «ομολογήσει ότι είναι Ρώσοι κατάσκοποι.»

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε μέσω της επίσημης πηγής προπαγάνδα του Isis, την al-Hayat Media, δείχνει δύο άνδρες που ισχυρίζονται πως είναι «υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», και που προφανώς πυροβολήθηκαν στην έρημο από ένα παιδί που πιστεύεται ότι είναι περίπου 10 ετών.

Το νέο οπτικοακουστικό υλικό έρχεται μόλις μια ημέρα μετά το άλλο βίντεο που έδειχνε ένα παιδί ηλικίας περίπου 14 ετών να πραγματοποιεί μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην ιρακινή επαρχία του Salahuddin.

Και ενώ η φαινομενική εκτέλεση δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η αύξηση της χρήσης των παιδιών στις θηριωδίες που καταγράφονται σε βίντεο αντιπροσωπεύουν «μια απαγκίστρωση από τους κανόνες του παρελθόντος», ακόμα και από τα πρότυπα του Isis.

Το νέο αυτό λοιπόν βίντεο με τίτλο «Αποκαλύπτοντας έναν εσωτερικό εχθρό», έχει δημοσιευθεί από το τμήμα του Isis που ειδικεύεται στην κατασκευή προπαγανδιστικών βίντεο για το κοινό διεθνώς.

Χρησιμοποιώντας λεζάντες στα αραβικά και τα αγγλικά, ισχυρίζεται ότι οι δύο άνδρες είναι «πράκτορες του FSB», στους οποίους προσφέρθηκαν χρήματα για να «συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον Isis και να τις στείλουν στη Ρωσία».

Μετά από αυτό εμφανίζονται να «ομολογούν» στην κάμερα και, κατόπιν, ένα ξεχωριστό μέρος του βίντεο δείχνει τους δύο άνδρες στα γόνατά τους στην έρημο ενώ ένας μαχητής του Isis και ένα αγόρι που δεν μπορεί να είναι πάνω από 10 ετών στέκονται από πίσω τους.

Ο μαχητής αναφέρει ότι οι άνδρες είναι πλέον «υπό την επιτήρηση των λιονταριών του χαλιφάτου», λίγο πριν το παιδί κινηθεί προς τα εμπρός και φανεί να πυροβολεί τους άνδρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ίδιο παιδί έχει εμφανιστεί σε αρκετά προηγούμενα βίντεο του Isis,

Ο Charlie Winter, ένας ερευνητής του think tank Quilliam για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού είπε: «Είτε πρόκειται για πραγματικό ή πλαστό, ο Isis χρησιμοποίησε ένα μικρό παιδί σε αυτό το βίντεο για τον παράγοντα σοκ, και τον παράγοντα σοκ και μόνο.»

«Οι προπαγανδιστές του το έχουν ξανακάνει – να δείχνουν εικόνες παιδιών να εκπαιδεύονται ως στρατιώτες και να δέχονται κλωτσιές στο στομάχι κατά τη διάρκεια ασκήσεων στις πολεμικές τέχνες – αλλά αυτό το τελευταίο βίντεο αποτελεί ένα βήμα απομάκρυνσης από τους κανόνες του παρελθόντος.»

Το βίντεο έρχεται εν μέσω αύξησης της σπέκουλας σχετικά με τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ διαφορετικών ομάδων όπως ο Isis και η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), ιδιαίτερα στον απόηχο των δραματικών γεγονότων του Παρισιού.

Και ενώ πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εικάζουν ως προς το αν η φαινομενική εκτέλεση είναι γνήσια, οι υποστηρικτές του Isis το μοιράστηκαν ως μια προειδοποίηση για «αυτούς που στέλνουν κατασκόπους.»

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένας λογαριασμός που συνδέεται με τον Isis με το όνομα Abu Marthad al-Muhajir έγραψε στο Twitter: «Αυτή δεν είναι η Αλ-Κάιντα, αυτό είναι το Ισλαμικό Κράτος, βρώμικοι ηλίθιοι μαρξιστές της Ρωσίας. Αυτό είναι το πεπρωμένο σας.»

Πηγές

BBC
Independent
Al-Jazeera

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων