Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Νέο βίντεο του Isis με Ιάπωνες αιχμαλώτους και λύτρα 200 εκατομμυρίων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Η παραστρατιωτική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους, ή Isis όπως είναι ευρύτερα γνωστό, η οποία κατέχει εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, ανέβασε στο διαδίκτυο ένα βίντεο νωρίς το πρωί της Τρίτης, που δείχνει δύο Ιάπωνες αιχμαλώτους και την απαίτηση για λύτρα ύψους 200.000.000 δολαρίων από την ιαπωνική κυβέρνηση, προκειμένου να σώσει τις ζωές τους.

Το βίντεο δείχνει, πιο συγκεκριμένα, μια μαυροφορεμένη φιγούρα που κρατά ένα μαχαίρι, να στέκεται σε μια ερημική περιοχή, μαζί με δύο γονατιστούς άνδρες που φορούν πορτοκαλί ρούχα και να ανακοινώνει στο ιαπωνικό κοινό ότι έχει στη διάθεσή του 72 ώρες για κυβερνητικές πιέσεις προκειμένου να σταματήσει η «ανόητη» υποστήριξή της προς την συμμαχία υπό την αμερικανική ηγεσία, η οποία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο μαχητής αυτός, ο οποίος μιλά σε άπταιστα αγγλικά στο οπτικοακουστικό υλικό που τέθηκε στη δημοσιότητα, απαίτησε 200 εκατομμύρια, χωρίς να προσδιορίζει το είδος του νομίσματος, εντούτοις, οι αραβικοί υπότιτλοι που «έτρεχαν» από κάτω, το προσδιόρισαν ως δολάρια ΗΠΑ. Παράλληλα, αναγνωρίστηκαν οι ταυτότητες των ομήρων του βίντεο και, όπως φαίνεται, πρόκειται για τους Haruna Yukawa και Kenji Goto.

Το βίντεο αυτό δεν έχει ημερομηνία, αλλά «συμπτωματικά», σε μια επίσκεψή του στο Κάιρο στις 17 Ιανουαρίου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργούς Shinzo Abe υποσχέθηκε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε μορφή ειρηνευτικής βοήθειας για τις χώρες που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, το οποίο δεν φαίνεται σε πρώτο στάδιο πρόθυμο να διαπραγματευτεί με τον Isis, δήλωσε ότι διενεργεί έλεγχο για τη γνησιότητα του βίντεο και τόνισε ότι, αν είναι, «μια τέτοια εκβιαστική απειλή με ομήρους είναι απαράδεκτη και είμαστε εξαιρετικά αγανακτισμένοι.»

Πάντως, το βίντεο έμοιαζε να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με άλλα ανάλογα, στα οποία το Ισλαμικό Κράτος απειλεί ή σκοτώνει αιχμαλώτους. Τέλος, ο τζιχαντιστής που μιλάει στο βίντεο, παρουσιάζει μια βρετανική προφορά, ενώ φαίνεται να έχει την ίδια φωνή με τον τζιχαντιστή που απειλεί αιχμαλώτους σε προηγούμενα βίντεο του Isis.

Πηγές
Reuters
Washington post

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων