Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Νέο διεθνές δικαστήριο, ειδικά για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο

Τα εγκλήματα πολέμου τα οποία φέρονται να διέπραξαν Αλβανοί αντάρτες στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην σερβική επαρχία (1998-99) αλλά και μετά τη σύρραξη, θα εξετάσει νέο ειδικό διεθνές δικαστήριο που ανοίγει τις πύλες του μέσα στο 2016 στη Χάγη, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στο Κόσοβο για να διευθετηθεί το ζήτημα των εκατοντάδων εγκλημάτων πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν σε βάρος Σέρβων, Ρομά και άλλων από τον Στρατό Απελευθέρωσης του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του πολέμου και αμέσως μετά, εάν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει το δικαστήριο, το οποίο θα ονομάζεται Ειδικός Μετεγκατεστημένος Δικαστικός Θεσμός του Κοσόβου. Ένα διεθνές σώμα δικαστικών θα αναλάβει να εκδικάζει τις υποθέσεις με βάση τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. Τα πρόσωπα που θα καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου δεν θα φυλακίζονται στην Ολλανδία, διευκρίνισε η ολλανδική κυβέρνηση.

Μέλη του U?K έχουν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων και πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και ότι βεβήλωσαν μνημεία και πολιτιστικούς θεσμούς των Σέρβων, κατά τη διάρκεια της σύρραξης και κατόπιν.

HTML tutorial

Στον πόλεμο επενέβη το 1999 το NATO για να εκδιώξει τις σερβικές δυνάμεις από την επαρχία, μετά τις καταγγελίες ότι επιδίδονταν σε εκστρατεία εθνοκάθαρσης.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και έχει αναγνωριστεί από 100 χώρες, περιλαμβανομένων των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Στον πόλεμο υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι, ενώ ακόμη 1.700 εξακολουθούν σήμερα να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο θα προστεθεί σε πολλά ακόμη διεθνή δικαστήρια που εδρεύουν στη Χάγη, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, που δικάζει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της αλληλουχίας συρράξεων που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990. Θα εδρεύει στα γραφεία της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομίας, στη Χάγη.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων