Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και αύριο, όμως από το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η πτώση του υδραργύρου καθώς θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι. Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη, σε όλη τη χώρα, ενώ στη βορειοανατολική Ελλάδα προβλέπονται μπουρίνια.
Σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί από τις 12 Ιουλίου κατά διαστήματα συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές, προβλέπονται αναλυτικά:
1. Σήμερα, νέα θερμική έξαρση στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
α. στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου γ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
2. Αύριο, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α. στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου
β. στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου
δ. στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
Επισημαίνεται πως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες.
3. Την Πέμπτη 27/7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).
Το παράδοξο με τη θαλάσσια αύρα και τις θερμοκρασίες αύριο στην Αττική – Προειδοποίηση για 44άρια
Το τρίτο κατά σειρά διαδοχικό «κύμα» καύσωνα θα επηρεάσει τη χώρα σήμερα και αύριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια καύσωνα 16 ημερών ( αρχής γενομένης από τις 12 Ιουλίου) που έχει καταγραφεί από σύγχρονους μετεωρολογικούς σταθμούς
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναλύει τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.
Υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα
Την τρίτη, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (44°C και ίσως τοπικά 45°C) και στην Κεντρική Στερεά (43-44°C). Στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 39-41°C. Στην Αττική τους 39-40°C.
Κορύφωση του καύσωνα την Τετάρτη
Την Τετάρτη θα ανέβει περαιτέρω (σε ορισμένες περιοχές) ο υδράργυρος με αποτέλεσμα οι υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειωθούν αργά το μεσημέρι στις παρακάτω περιοχές :
– Βόρειος Έβρος : 43°C
– Πεδινά κεντρικής Μακεδονίας : 41-42°C
– Θεσσαλία : 44°C
– Κεντρική & Ανατολική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Βοιωτία) : 44-45°C
– Κεντρική Εύβοια : 43-44°C
– Αττική : 43-44°C
– Ανατολική Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Ανατολική Αρκαδία) : 44-45°C
– Βόρεια Κρήτη : 41-42°C
– Νότια Κρήτη : 43-44°C
Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρεθούν στα επίπεδα των 39-42°C.
Καλλιάνος: «Η Αττική θα παρουσιάσει ιδιομορφία λόγω της αύρας»
Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος:
«Στην Αττική θα συμβεί κάτι που δεν συμβαίνει συνεχώς κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Θα υπάρξει το μεσημέρι και το απόγευμα θαλάσσια αύρα, δηλαδή νοτιάς 4-5 μποφόρ που θα φέρνει περισσότερη δροσιά από τον Σαρωνικό και θα “ανακουφίζει” κάπως την Αθηναϊκή Ριβιέρα, δηλαδή τις παραλιακές περιοχές (από το Φάληρο μέχρι την Ανάβυσσο) που βρέχονται από τον Σαρωνικό.
Άρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό του νομού και κυρίως στις πιο ανατολικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές που όμως βρίσκονται μακριά από τις ακτές.
Για παράδειγμα, αναμένονται οι 42-43°C και τοπικά 44°C σε περιοχές κοντά στη Μαλακάσα, στον Ωρωπό, στις Αχαρνές, στο Μαραθώνα, στα Μελίσσια, στα Βριλήσσια, στο Γέρακα, στα Σπάτα, στο Κορωπί, στην Παιανία, στο Μαρκόπουλο, στην Παλλήνη, στο Μαρούσι και όχι στο κέντρο της Αθήνας ή και ασφαλώς στα παραλιακά προάστια που βρέχονται από τον Σαρωνικό. Εκεί οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες.
Κατά τη γνώμη μου, από την Μαλακάσα μέχρι την Τανάγρα (σύνορα δηλαδή Αττικής και Βοιωτίας), μπορεί να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 44-45°C και πολύ τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω.
Υποχωρεί ο υδράργυρος από την Πέμπτη
Πριν λίγες ημέρες, ακούστηκε έντονα, ότι η Πέμπτη θα είναι μια μέρα “κόλαση” με τον υδράργυρο ακόμα και στους 48°C. Αφαιρέστε 10 βαθμούς διότι την Πέμπτη θα έρθει το τέλος του καύσωνα με βορειοδυτικούς ανέμους 7-8 μποφόρ και επομένως θα δούμε μέχρι 37-38°C, και αυτούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (ίσως πολύ τοπικά 39°C σε Αργολίδα, Λακωνία και Νότια Κρήτη)
Την Παρασκευή θα υποχωρήσει περαιτέρω η θερμοκρασία και δεν θα ξεπεράσει σε καμία περιοχή της Ελλάδας τους 35°C. Άρα 10°C κάτω σε σχέση με τις μέγιστες της Τετάρτης. Μεγάλη ανάσα!»
32 σταθμοί άνω των 40 °C τη Δευτέρα 24/07 – 42,4 °C στη Σπάρτη
Υποχώρηση σημείωσε η θερμοκρασία τη Δευτέρα 24/07, ωστόσο και πάλι κατά τόπους επικράτησαν συνθήκες καύσωνα. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, και όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, 32 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, ενώ σε 4 από αυτούς η μέγιστη ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Σπάρτη και ήταν ίση με 42.4 βαθμούς Κελσίου.