Νέο κρεσέντο προκλητικότητας από την Άγκυρα, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε η Ελλάδα να υποχωρήσει στα φυσικά της σύνορα, ώστε «να μην υπάρχει καμία απειλή από τα νησιά προς την Τουρκία», όπως υποστήριξε.
“Εάν προχωρήσουν παραπέρα, θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτό το ερώτημα σε νομικό επίπεδο και σε άλλους τομείς. Εάν η Ελλάδα υποχωρήσει στα δικά της φυσικά σύνορα και έχει πολιτική προοπτική εντός των δικών της δυνάμεων, θα είναι προς όφελος της” τόνισε ο Καλίν.
Απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τα τετελεσμένα που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, με πυξίδα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Αθήνα προτάσσει την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, με τον Νίκο Δένδια να αναδεικνύει τις νόμιμες συμφωνίες και τα έργα στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα.
“Αυτό το ούτως αποκαλούμενο «μνημόνιο» βασίζεται σε ένα προηγούμενο «μνημόνιο» που αψηφούσε όχι μόνο βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και θεμελιώδεις αρχές της γεωγραφίας. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι πολλά κράτη έσπευσαν να το καταγγείλουν. Η Ελλάδα έχει καταστήσει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το «ευαγγέλιο» των προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής” τόνισε ο κ. Δένδιας.
Αναφαίρετο είναι το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα διαμηνύει ο Γιώργος Γεραπετρίτης: “Η Ελλάδα διατηρεί απολύτως το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας -και θα το πράξει σε χρόνο που εκείνη κρίνει ότι είναι ο χρήσιμος και αναγκαίος“.
Απαντώντας στις προβοκατόρικες ερωτήσεις Τουρκάλας δημοσιογράφου, ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα ανέδειξε τη σημασία των σχέσεων με την Ελλάδα. “Η συνεργασία με την Ελλάδα είναι σημαντική για να ενδυναμώσουμε την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Άρα και οι δύο χώρες είναι σημαντικές για τις αμυντικές μας σχέσεις” σημείωσε ο Τζεφ Φλέικ.
Η πρώτη συνάντηση με υπουργό της νέας ιταλικής κυβέρνησης έλαβε χώρα στη Ρώμη, με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να συζητά με τον ιταλό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια και το μεταναστευτικό. “Έχουμε κοινές απόψεις με την παλαιά, αλλά και με την καινούργια ιταλική κυβέρνηση, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία, σοβαρή και συγκροτημένη απάντηση σε όλες τις προκλήσεις. Με διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία παραμένει ταυτισμένη με τη θέση που υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα” δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ επιβεβαιώθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου, μετά τη νίκη του τελευταίου στις ισραηλινές εκλογές.
Η Άγκυρα θέλει διάλογο εφ’ όλης της ύλης
Στην Αθήνα είναι πλέον γνωστό ότι όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, η πίεση της Άγκυρας προς την Ουάσινγκτον θα αυξάνεται, με βασικό αντικείμενο τα F-16. Παραλλήλως οι Τούρκοι θα αυξάνουν την ένταση και προς την Ελλάδα, διότι ξέρουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ενότητα της ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα πάντως δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων. Το είπε ξεκάθαρα χθες και ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, είναι η αιχμή του δόρατος της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας και η αντιμετώπιση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, οι Τούρκοι δια της πρόσφατης εμφάνισης Τσαβούσογλου επιχειρούν να μεταδώσουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι διατεθειμένοι να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για όλα τα θέματα: Γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, FIR, μειονότητα κλπ.
Θέλουν να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι περιορίζει το διάλογο στη μία διαφορά. Η θέση όμως της Αθήνας δεν αλλάζει. Θα συνεχίσει να καλεί την Άγκυρα σε διάλογο μόνο για τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Το παράθυρο του διαλόγου παραμένει κλειστό με ευθύνη της Τουρκίας.