Τρίτο πακέτο βοήθειας για την περίοδο 2014-2016, που θα φτάσει στα 10 δισεκ. ευρώ, θα πάρει με άγνωστους προς το παρόν όρους η Ελλάδα, ούτως ώστε να συνεχίσει η αύξηση του χρέους της που έφτασε το α΄ εξάμηνο του 2013 τα 321 δισεκ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάν. Στουρνάρας δήλωσε σχετικά ότι τα 10 δισεκ. θα τα πάρουμε αν χρειασθούν. Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης, υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, και να μην πάρει το εν λόγω πακέτο «έως ότου προταθεί ένα βιώσιμο πακέτο για χρέος, τράπεζες, επενδύσεις». Όπως είναι γνωστό, τα δύο πακέτα βοήθειας (Μνημόνια 1 και 2) έφτασαν συνολικά στο ύψος των 240 δισεκατ. ευρώ και έχουν βυθίσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση, από την οποία δεν μπορεί να εξέλθει.
Σύμφωνα, με τα νέα στοιχεία, το χρέος ξεπέρασε αυτό που είχε η Ελλάδα το 2009 πριν ξεσπάσει η κρίση και επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013, ενώ είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν μόλις 303 δισ. ευρώ. Το ύψος του δανεισμού που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ημερών και εν μέσω της προεκλογικής έντασης στη Γερμανία, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια το 2014. Τον επιβεβαίωσε ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είπε ότι το ποσό αυτό θα προσφερθεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα δυο επόμενα έτη, στο πλαίσιο σύνθετης βοήθειας από την πλευρά των Βρυξελλών προς την Αθήνα.
Το τρίτο πακέτο αποτελεί τεκμήριο της μνημονιακής πολιτικής και της ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων να συντάξουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και της κοινωνίας.