Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Νέο πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών – Πού εστιάζουν οι εργασίες του

Στις δυσλειτουργίες και στα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την εκδήλωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με θέμα: «Άξονες Συνεργασίας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού και της Αποκεντρωμένης διοίκησης».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται «πυρετωδώς για την αναμόρφωση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας και ξεκινά από την επαναθεμελίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Στρατηγική Διευθύνουσα Ομάδα, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από την οποία εκπορεύονται οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές των μεταρρυθμίσεων που έχουμε θέσει ως πρωτεύοντα στόχο για την τοπική αυτοδιοίκηση (π.χ. οι έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου / διαχείριση ακίνητης περιουσίας / αρμοδιότητες κλπ.).

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι «στα τέσσερα 4 χρόνια που ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα «Καλλικράτης»… η μορφή που πήρε κατά την υλοποίησή του παρασάγγας απέχει από αυτό που είχαν οραματιστεί όσοι το ξεκίνησαν».

Ενδεικτικά τα προβλήματα που ανέφερε σχετιζόταν με τα δάνεια των δήμων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη συρρίκνωση του στελεχιακού δυναμικού και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

HTML tutorial

Αναλυτικότερα ανέφερε:

α) την υπερχρέωση των δήμων από δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές κλπ,

β) τη συρρίκνωση του στελεχιακού δυναμικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ,

γ)  την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κάτι που επιφέρει τεράστιο διοικητικό βάρος στις Υπηρεσίες, αλλά και ταλαιπωρία στον πολίτη,

δ) την ενδυνάμωση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, παράλληλα με το λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων