Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξάνονται εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Το συμβόλαιο αναφοράς αυξήθηκε έως και 11% καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι ροές από τη Ρωσία ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω σήμερα, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ των δυο χωρών. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό επηρεάζει τις ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη που αυτή την περίοδο λαμβάνουν άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ ο θερμότερος καιρός περιορίζει τη ζήτηση. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί.

Επιπλέον, η Ρωσία αργά την Τετάρτη επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania GmbH και σε διάφορες θυγατρικές της εταιρείες που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον βραχίονα Gazprom Marketing & Trading Ltd. με έδρα το Λονδίνο, μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις αγορές LNG καθώς μπορεί να την εμποδίσει να λάβει ρωσικά φορτία που προβλέπονται με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Ο κατάλογος των μονάδων που υπόκεινται σε κυρώσεις περιλαμβάνει επίσης τον προμηθευτή αερίου της Γερμανίας Wingas GmbH. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας είπε ότι «αξιολογεί αυτές τις ανακοινώσεις» καθώς περιμένει λεπτομέρειες. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι επί του παρόντος εγγυημένη και ελέγχεται συνεχώς», πρόσθεσε.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για παράδοση τον επόμενο μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 7,7% υψηλότερα στα 101,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα στο Άμστερνταμ. Νωρίτερα είχε αγγίξει τα 104,30 ευρώ ή 11% υψηλότερα.

Euro2day.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων