92 GW φωτοβολταϊκών θα εγκατασταθούν φέτος, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τη BloombergNEF.
Η ανάλυση σε τριμηνιαία βάση δείχνει αύξηση 1% στις 28 μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία ηγούνται της μεγαλύτερης ανάπτυξης, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική σημειώνουν σημαντικές μειώσεις. Οι πιο καθιερωμένες αγορές ηλιακής ενέργειας συνεχίζουν να αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό.
Η έκθεση προβλέπει μια σταθερή αύξηση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών μονάδων από έτος σε έτος, φτάνοντας τα 996 GW έως το 2035. Η BloombergNEF έχει επίσης μειώσει την εκτίμησή της για την παραγωγή πολυπυριτίου το 2024 σε 1,96 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αρκετή για την παραγωγή 900 GW μονάδων.
Η Jenny Chase, ανώτερη αναλύτρια φωτοβολταϊκών στη BloombergNEF, δήλωσε στο pv magazine ότι ο κύριος λόγος για τη μείωση της παραγωγής πολυπυριτίου από την εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή των 2,2 εκατομμυρίων τόνων το Q2 2024 είναι «ότι οι κατασκευαστές προγραμματίζουν συντήρηση ή χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για να μειώσουν προσωρινά την παραγωγή, λόγω των χαμηλών τιμών και της υπερπροσφοράς.» Η έκθεση αναφέρει ότι οι τιμές του πολυπυριτίου ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 4,9 $/kg, κάτω από το κόστος παραγωγής για σχεδόν όλους τους κατασκευαστές.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των μονάδων έχουν πέσει στα 0,096 $/W, που σύμφωνα με την έκθεση είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Η BloombergNEF ανέφερε ότι η πλειονότητα των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών αναμένεται να αναφέρει ζημίες φέτος και προειδοποίησε ότι κάποιοι δεν θα επιβιώσουν από αυτόν τον κύκλο.
«Η συστημική υπερπαραγωγή στην αλυσίδα εφοδιασμού φωτοβολταϊκών έχει οδηγήσει σε συνεχείς μειώσεις τιμών», ανέφερε η έκθεση. «Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν ζημίες σε όλα τα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, από το πολυπυρίτιο έως τις μονάδες, και έχουν αντιδράσει με μειώσεις μισθών, περικοπές κόστους, απολύσεις και ακόμη και καθυστερήσεις στις πληρωμές προς προμηθευτές, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγή.»
Η BloombergNEF προβλέπει τιμή μονάδας κάτω από 0,10 $ ανά βατ για προϊόντα βασισμένα στην τεχνολογία TOPCon (τεχνολογία παθητικής επαφής με οξείδιο σήραγγας) στην ελεύθερη αγορά μέχρι το τέλος του έτους.
Πηγή: energymag.gr