Εθνικά, φυλετικά και κάθε είδους στερεότυπα επιχειρούν να καταρρίψουν νέοι από όλο τον κόσμο, διοργανώνοντας ομιλίες και διαδραστικά παιχνίδι σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχοντας στην καμπάνια της οργάνωσης «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», 20 εθελοντές από 7 χώρες του κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη, επισκέπτονται φροντιστήρια ξένων γλωσσών και συνομιλούν στη μητρική τους γλώσσα με τους μαθητές, για θέματα ρατσισμού.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εβδομάδας κατά του ρατσισμού που γιορτάζεται το διάστημα 14-22 Μαρτίου, οι αλλοδαποί εθελοντές έχουν ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις σε διάφορα φροντιστήρια, με την αρχή να γίνεται την περασμένη Τρίτη, οπότε και ο Ozan από την Τουρκία επισκέφθηκε το προχωρημένο τμήμα τουρκικών ενός φροντιστηρίου της πόλης και μίλησε με τους μαθητές για τα στερεότυπα και τις διακρίσεις. Εχθές, η Alja από την Κροατία βρέθηκε σε φροντιστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συζήτησε με τους μαθητές στα σέρβικα, για τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα και τα στερεότυπα. Οι επόμενες επισκέψεις θα αφορούν τμήματα φροντιστηρίων στα ιταλικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά, ενώ η δράση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.
Καταρρίπτουν στερεότυπα με τη γλώσσα της αγάπης
Στη διάρκεια των επισκέψεων, οι εθελοντές παίζουν ένα διαδραστικό παιχνίδι. Οι μαθητές της γλώσσας κάθονται όρθιοι στη σειρά, οι εθελοντές τούς αναθέτουν ρόλους, όπως αυτούς του Σύριου μετανάστη, του Ινδού επιχειρηματία, του μέλος της LGBT κοινότητας κλπ και στη συνέχεια διαβάζουν εκφράσεις όπως «Μπορείς να παντρευτείς όποιον θέλεις», «Μπορείς να ψηφίσεις» ή «Δεν φοβάσαι την αστυνομία». Εάν αυτές οι εκφράσεις λένε την αλήθεια για το ρόλο του κάθε μαθητή, τότε εκείνος κάνει ένα βήμα μπροστά. Στο τέλος του παιχνιδιού, συζητούν όλοι μαζί για τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται όταν δεν μπορούν να προχωρήσουν, αλλά και για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που μπορεί να στερούνται πολλοί άλλοι λαοί. «Υπήρξε περίπτωση που ο μαθητής που είχε το ρόλο του Σύριου μετανάστη δεν έκανε ούτε ένα βήμα μπροστά και έμεινε κολλημένος στον τοίχο, τη στιγμή που ο Έλληνας επιχειρηματίας ήταν προπορευόταν», λέει στο Thestival ο Ozan.
Ακόμη, μέσω της σελίδας του facebook, International Week Against Racism, «τρέχει» η καμπάνια κατά του ρατσισμού, όπου προσκαλεί όλους να ανεβάσουν μία φωτογραφία τους και να γράψουν ένα ή περισσότερα στερεότυπα που δεν τους αρέσουν για την καταγωγή τους, καταδικάζοντας έτσι τις ρατσιστικές συμπεριφορές και τις διακρίσεις παντός είδους.