Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Περίπου 4.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για τη μίσθωση γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Από τις αιτήσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έχουν υπογραφεί 243 συμβόλαια μίσθωσης γης σε 11 περιφερειακές ενότητες.
Το 57% όσων έχουν υπογράψει σύμβαση είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής, το 24% είναι νέοι έως 35 ετών, το 14% άνεργοι και το 5% νέοι αγρότες έως 35 ετών. Επίσης, το 87% των συμβολαίων αφορά στη μίσθωση έως 4 στρεμμάτων, έως 10 στρεμμάτων το 9% κι άνω των 10 στρεμμάτων το 4%. Ενδιαφέρον, δε, έχει το γεγονός ότι σε ποσοστό 83% η γη που μισθώθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τροφίμου που είναι ενταγμένο στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Το υπόλοιπο 17% της γης που ενοικιάστηκε, θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζωοτροφών ή ως βοσκότοπος.
Μέχρι σήμερα αγροτική γη έχει μισθωθεί σε Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλία, Καβάλα, Κιλκίς, Λάρισα, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική.
Σημειώνεται ότι η γη διανέμεται σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής, επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά δικαιούχο.
Ασφαλώς η αγροτική εργασία δεν είναι διασκέδαση που μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας… Η εικόνα ενός αγρότη, ο οποίος μπορεί να δουλεύει με υπολογιστή , χωρίς να χρειάζεται να ιδρώνει για την παραγωγή, να αγχώνεται για την πώλησή της και να τρέμει την ημερομηνία πληρωμών, τις καιρικές αλλαγές ή και καταστροφές είναι μια απλούστευση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Παρ’ όλα αυτά, οι ευκαιρίες στην ελληνική γη υπάρχουν. Η ουσιαστική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα δεν είναι απλά μια λύση στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα, αλλά συνιστά κι ένα σοβαρό πυλώνα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Η ώρα για την αναγέννηση της γεωργίας έχει φθάσει. Τόσο η εγχώρια οικονομική πραγματικότητα όσο και οι διεθνείς συνθήκες υπαγορεύουν μια γενναία στροφή στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Με σχέδιο και ανάλογη χρηματοδότηση, δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.