Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή νομοθεσία, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες μπορούν να κρατούνται φυλακισμένοι για χρόνια μετά από την ολοκλήρωση της ποινής τους, εάν το δικαστήριο κρίνει ότι εξακολουθούν να αποτελούν μια σημαντική απειλή για το κοινωνικό σύνολο.
Ο νόμος, που ξεπέρασε το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο που είχε μπροστά του με την έγκρισή του από τη Γερουσία την Πέμπτη, αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Ένα άλλο μέτρο, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, επιτρέπει στην αστυνομία να εφαρμόσει τις λεγόμενες «εντολές ελέγχου» για την παρακολούθηση των παιδιών από την ηλικία των 14, αν θεωρείται πιθανό να συμμετέχουν σε μια τρομοκρατική πράξη.
«Πρόκειται για μια αναγκαία απάντηση στη σοβαρή απειλή που η τρομοκρατία συνιστά για την Αυστραλία και το λαό της», είπε ο γενικός εισαγγελέας, George Brandis, ο οποίος εισήγαγε και τα δύο αυτά νομοσχέδια, ενώπιον του Κοινοβουλίου την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει περαιτέρω παραμονή των κρατουμένων στη φυλακή για έως και τρία έτη μετά από τη λήξη της ποινής τους. Έπειτα από αυτή την περίοδο, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει για επιπλέον επέκταση, ενώ δεν προβλέπεται όριο στον αριθμό των επεκτάσεων που το δικαστήριο δύναται να χορηγήσει.
Το νομοσχέδιο πέρασε με την υποστήριξη του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, της Pauline Hanson, μιας γερουσιαστού από το κόμμα One Nation, και του Nick Xenophon, ενός γερουσιαστή από τη Νότια Αυστραλία που ηγείται του Nick Xenophon Team.
Αντίθετα, το κόμμα των Πρασίνων, που βρίσκεται στην αριστερή πτέρυγα, καταψήφισε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι ο νόμος θα διαβρώσει τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Τι είναι δίκαιο όταν μαθαίνεις ότι 12 μήνες πριν από τη λήξη της ποινής σου η κυβέρνηση προτίθεται να σε κρατήσει στη φυλακή για άλλα τρία χρόνια;», ανέφερε ο Nick McKim, γερουσιαστής των Πρασίνων, την Πέμπτη ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Ένας βουλευτής που καταψήφισε το νομοσχέδιο, ο David Leyonhjelm, από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, τόνισε: «Καμία ευφάνταστη δικαιολογία δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι πρόκειται για θεμελιώδη επίθεση σε ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ισοδυναμεί με φυλάκιση χωρίς δίκη. Δεν θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε ισόβια κάθειρξη σε κάποιον που δεν είχε αρχικά καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη».
Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη 15 άτομα στη φυλακή που θα μπορούσαν να υποβληθούν στις επεκτάσεις ποινών φυλάκισης. Ο Brandis αντιπαρέβαλε το γεγονός ότι περίπου 110 Αυστραλοί δραστηριοποιούνται στους κόλπους τζιχαντικών ομάδων στο Ιράκ ή τη Συρία, 40 έχουν επιστρέψει από τις χώρες αυτές και επιπλέον 200 έγιναν αντικείμενο έρευνας με την υποψία σύνδεσης με τους τρομοκράτες.
Οι νέοι νόμοι αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία της κυβέρνησης σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων και του ενδεχόμενου επιθέσεων από τους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους» (lone-wolf terrorists). Ο πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, τόνισε ότι η Αυστραλία πρέπει να παραμείνει «σε ετοιμότητα καθώς εκτιμάται η εξελισσόμενη απειλή». Κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του για την εθνική ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα, η οποία έθιγε τους νέους νόμους, ο Turnbull, δήλωσε ότι ένας και μόνο τρομοκράτης είναι δυνατόν να σπείρει τον όλεθρο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, τον περασμένο Ιούλιο που άφησε πίσω της 84 νεκρούς.
Αξίζει να αναφερθεί σε κάθε περίπτωση ότι το νομοθετικό σώμα κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο για την παράταση της κράτησης των παραβατών υψηλού κινδύνου μετά από σημαντικές τροποποιήσεις που περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής του και αυξάνουν τις εγγυήσεις για τους κρατουμένους. Βάσει του νόμου, ο δικαστής πρέπει να πεισθεί ότι ένας φυλακισμένος αποτελεί σοβαρή απειλή και ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορούν να καταστείλουν αποτελεσματικά αυτή την απειλή. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπεται να αναθεωρηθεί σε έξι χρόνια.
Πηγή: New York Times