Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, για να συναντηθούν με τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκο που έχουν επιφορτιστεί με την εξεύρεση λύσης στην προστασία πρώτης κατοικίας.
Η σημερινή συνάντηση με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως στόχο να κλείσουν όλες οι ανοικτές εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Κι αυτό ενώ οι ρυθμίσεις που έχει ήδη συμφωνηθεί να αντικαταστήσουν το νόμο Κατσέλη εξετάζονται πολύ προσεκτικά από τους θεσμούς.
Οι δανειστές δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από το σχέδιο που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εγείρουν συνεχώς και νέες απαιτήσεις, θέλοντας να αποτρέψουν την είσοδο στη ρύθμιση όλων εκείνων που ενώ μπορούν δεν θέλουν να πληρώσουν και προτιμούν να ενταχθούν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται διορθώσεις ενώ το νέο κριτήριο που εξετάζεται να προστεθεί θα πετάει εκτός του πλαισίου προστασίας όσους διαθέτουν σημαντική κινητή περιουσία, δηλαδή τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.α.
Τα «κόκκινα» δάνεια και το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινής έκθεσης της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας με σφιχτά όρια αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών, την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους και το ύψος της οφειλής και με μειωμένο χρονικό ορίζοντά μόλις ενός έτους.
Το ύψος της εμπορικής αξίας έχει συμφωνηθεί στα 250.000 ευρώ, κάτι για το οποίο εκφράζουν ενστάσεις οι θεσμοί, και το υπόλοιπο της οφειλής στις 130.000 ευρώ. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά έχει συμφωνηθεί να ανέρχονται στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.
Οι τράπεζες
Από την άλλη πλευρά οι τραπεζίτες ζητούν να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να κινούνται ανενόχλητοι από το νόμο Κατσέλη στον διάδοχο νόμο.
Ζητούν να αποκλειστούν οι δανειολήπτες που έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια είτε με το κριτήριο της δολιότητας είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη.
Ακόμη να αποκλειστούν από το νόμο Κατσέλη οι δανειολήπτες για τους οποίους έχουν κινηθεί οι διαδικασίες κατάσχεσης της περιουσίας τους.