Το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης στην Αϊτή επέλεξε χθες Τρίτη να ονομάσει τον Γκάρι Κονίλ νέο μεταβατικό πρωθυπουργό, γνωστοποίησαν μέλη του, καθώς το φτωχότερο κράτος της Καραϊβικής παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση, πολιτική, ασφαλείας και ανθρωπιστική.
Ο Γκάρι Κονίλ, γιατρός 58 ετών, που είχε διατελέσει ήδη πρωθυπουργός της Αϊτής για έξι μήνες, μεταξύ του 2011 και του 2012, ονομάστηκε επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης μετά την παραίτηση τον Μάρτιο του de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, εν μέσω κατακόρυφης αύξησης της βίας των συμμοριών οι οποίες λυμαίνονται τη χώρα.
Το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης, το οποίο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο, συνταράσσεται από έριδες και ανταγωνισμούς για εξουσία και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τα οποία μαστίζεται η χώρα. Ο διορισμός μεταβατικού πρωθυπουργό αναμενόταν για εβδομάδες.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, συμμορίες συνασπίστηκαν κι άρχισαν να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον τοποθεσιών στρατηγικής σημασίας στην Πορτ-ο-Πρενς με διακηρυγμένο στόχο να ανατρέψουν τον κ. Ανρί.
Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς βρίσκεται κατά το 80% στα χέρια των συμμοριών, που κατηγορούνται για σωρεία φρικαλεοτήτων – δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα…
Ταυτόχρονα, οι Αϊτινοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών και υπηρεσιών.
Το σύστημα υγείας βρίσκεται «στα όρια της κατάρρευσης», προειδοποιούσε την περασμένη εβδομάδα η UNICEF.
«Ο συνδυασμός της βίας, των μαζικών εκτοπισμών, επικίνδυνων επιδημιών και της αύξησης του υποσιτισμού γονάτισε το σύστημα υγείας, αλλά ο στραγγαλισμός της αλυσίδας εφοδιασμού του μπορεί να το τσακίσει», εξήγησε.
Διεθνής δύναμη
Η Αϊτή, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στους ρυθμούς της βίας των συμμοριών, αναμένει ακόμη την ανάπτυξη του πρώτου αποσπάσματος διεθνούς οπλισμένης δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας. Η άφιξη των πρώτων στοιχείων της υπήρχαν ελπίδες πως θα γινόταν την περασμένη εβδομάδα, όμως τελικά αναβλήθηκε.
Η είδηση την Παρασκευή της δολοφονίας τριών ανθρώπων, ανάμεσά τους δυο μελών ιεραποστολής εκκλησιαστικής οργάνωσης των ΗΠΑ, πυροδότησε νέες εκκλήσεις να αναπτυχθεί άμεσα.
«Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή δεν μπορεί να περιμένει», είπε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο επίσης την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε πως η Αϊτή διατρέχει κίνδυνο να μετατραπεί σε «διαλυμένο κράτος», επιμένοντας πως επείγει να αναπτυχθεί πολυεθνική οπλισμένη δύναμη.
Η διεθνής οπλισμένη δύναμη, στην ανάπτυξη της οποίας έχει δώσει πράσινο φως ο ΟΗΕ, και στην υποστήριξη της οποίας υπόσχονται να συμβάλλουν ενεργά οι ΗΠΑ, χωρίς πάντως να στείλουν προσωπικό, αναμένεται να υποστηρίξει την αϊτινή αστυνομία για να παταχθούν οι συμμορίες.
Η Κένυα και οι άλλες χώρες που έχουν ανακοινώσει πως θα αναπτύξουν κυρίως αστυνομικούς στην Αϊτή έχουν σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα «να τσακίσουν τις συμμορίες και τους κακοποιούς που προκαλούν ανείπωτα δεινά» στους πολίτες της χώρας, είπε ο κενυάτης πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.
«Πρόκειται για μια κρίση. Είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί», τόνισε από την πλευρά του ο οικοδεσπότης του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξαίροντας τις «δυνατότητες πρώτης τάξεως» της Κένυας.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ