Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού, ομάδα σχολών ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές για την απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παραχωρεί αυτήν τη στιγμή.
«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.
Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται, ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.
Το νέο σύστημα που ανακοίνωσε ο υπουργός
Στο τέλος της Β’ Λυκείου, δηλαδή τον Ιούνιο του 2019 όλα τα παιδιά που θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ θα συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικό με 10 προτιμήσεις.
Αυτό θα είναι μία εντατική διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού.
Σε αυτή τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού θα έχουν καίριο ρόλο οι εκπαιδευτικοί.
Μετά τη συμπλήρωση θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τμήματα στα οποία θα μπορούν να μπουν με το απολυτήριο. Θα είναι τα τμήματα που η ζήτηση δεν θα ξεπερνάει την προσφορά.
Θα εμφανιστούν μηχανογραφικά όπου θα ξέρεις πώς μπορείς να μπεις σε κάθε σχολή. Με Πανελλήνιες ή μόνο με το απολυτήριο. «Τα παιδιά θα έχουν μία αίσθηση για το που μπορούν να πάνε» είπε ο υπουργός.
Τον Φεβρουάριο της Γ’ Λυκείου ο μαθητής θα έχει τις εξής επιλογές: Να δώσει Πανελλήνιες ακόμη και αν μπαίνει κάπου μόνο με το απολυτήριο. Θα υπάρχει και ένα ποσοστό παιδιών που θα θέλει να επιλέξει τμήμα ελεύθερης πρόσβασης. Αν κάποιος αποφασίσει το δεύτερο είναι υποχρεωμένος να πάει σε αυτή την επιλογή. Το Φεβρουάριο οι μαθητές θα αποφασίζουν αν θα πάνε σε τμήμα ελεύθερης πρόσβασης.
Για την πρώτη φορά το απολυτήριο θα μετράει 10% και οι Πανελλήνιες 90%.
Τα παιδιά που θα πάνε στα ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο του 2020 θα βρουν νέο τοπίο.
Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρυτητας, καθώς επίσης και κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου, είναι οι βασικές βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Αναλυτικά ανακοινώθηκαν τα έξης:
Οι εγκύκλιες σπουδές θα ολοκληρώνονται στην Β Λυκειου και η Γ Λυκειου θα είναι προπαρασκευστική τάξη στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι τρεις ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις και σε κάθε μια αντιστοιχεί ένα επιστημονικό πεδίο.
Τα βασικά μαθήματα κάθε ομάδας είναι ίδια με κάθε Ομάδας Προσανατολισμού.
Η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών διαιρείται σε δυο Ομάδες (Θετικών Σπουδών και Σπουδων Υγείας)
Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το Απολυτήριο όσο και για την εισαγωγτή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας καταργούνται και όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα.
Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δυο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικα (1 ώρα).
Για ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρεις ώρες ανα εβδομάδα, μια ώρα για κάθε ένα απο τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού κατά τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός θα είναι διαθέσιμος για συνεργασία με μαθητές του συζήτηση εργασιών κλπ
Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός Φυσικής Αγωγής από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες όπως σήμερα.
Οι γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα, τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στην συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα σχολεία θα χωριστούν ανά Ομάδες ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος.
Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για τον βαθμό των δυο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δυο τετραμήνων. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στην Γ Λυκείου.
Ο βαθμός του απολυτηρίου συμμετέχει στην διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ για όσους επιλέξουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.