Το Ισραήλ αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και δεν αποκλείει να χρειασθεί «να τελειώσει» με τους ισλαμιστές της Χαμάς, οι οποίοι ντε φάκτο διοικούν την Λωρίδα της Γάζας, εάν η επιλογή της «αποτροπής» αποτύχει, έπειτα από μία εβδομάδα αιματηρών συγκρούσεων.
«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να τους αντιμετωπίσουμε, είτε τους τελειώνουμε -και αυτό παραμένει πάντα ένα ενδεχόμενο – είτε επιχειρούμε την αποτροπή και εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε μία ισχυρή αποτροπή», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντησή του με πρεσβευτές στο Τελ Αβίβ. «Πρέπει να σας πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο».
Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
«Προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί για παύση των εχθροπραξιών πριν βεβαιωθεί ότι η επίθεσή του έχει εκπληρώσει τους στόχους της, δηλαδή την μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς. «Στο εξής το ερώτημα είναι αν η Χαμάς αντιλαμβάνεται το μήνυμα».
Έπειτα από την ένατη νύκτα συγκρούσεων τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα. Στόχοι, κυρίως το Χαν Γιουνές και η Ράφα στο νότιο τμήμα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης έναν από τους πύργους της Γάζας στην Τζαμπάλια, που στεγάζει, σύμφωνα με το Ισραήλ, το τεχνολογικό στρατηγείο της Χαμάς.
Από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 219 άνθρωποι, ανάμεσά του 63 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Στο Ισραήλ οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 12 ανθρώπων, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.
Απέναντι στην συνέχιση της βίας, που απειλεί να βυθίσει την Γάζα σε ανθρωπιστική κρίση, η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ασκηθεί πίεση στον ΟΗΕ να ασχοληθεί με το θέμα και να τερματίσει το οκταήμερο μπλοκάρισμα στην υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου για την κρίση, εξαιτίας κυρίως της στάσης της Ουάσινγκτον.
Η μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, ιστορικού συνομιλητή Παλαιστινίων και Ισραήλ, δεν είχε μέχρι σήμερα αποφέρει αποτελέσματα.
Στη Γάζα οι ισραηλινοί πύραυλοι κάνουν τους Παλαιστίνιους να ξεχνούν την απειλή του κορονοϊού
Όπως χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, έτσι και η Ουμ Τζιχάντ Γκαμπαγίν εγκατέλειψε το σπίτι της χωρίς να πάρει τίποτα μαζί της, ούτε καν μια μάσκα για να προστατευθεί από την covid-19. Διότι μπροστά στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, η πανδημία δεν της μοιάζει η πιο άμεση απειλή.
Την ώρα που ισραηλινοί πύραυλοί πέφτουν ακατάπαυστα εδώ και 10 ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα με τους δύο εκατομμύρια κατοίκους, αυτή η μητέρα έξι παιδιών εγκατέλειψε το σπίτι της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και βρήκε καταφύγιο σε ένα σχολείο της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
“Από τότε που φτάσαμε την Παρασκευή δεν έχουμε κάνει ντους ούτε μία φορά”, διηγείται. “Υπάρχουν πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση και πλήρης απουσία υγιεινής”, καταγγέλλει.
Για τον Αντνάν Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπο της UNRWA, τα περίπου 50 σχολεία που μετατράπηκαν σε καταφύγια για τους περίπου 40.000 εκτοπισμένους ενδέχεται να αποτελέσουν “εστίες του κορονοϊού” στον παλαιστινιακό θύλακα, που βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2008.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ προσφέρει στους εκτοπισμένους αντισηπτικό, νερό και συστάσεις για την τήρηση της υγιεινής, αλλά όλα αυτά είναι φαιδρά με δεδομένη την κατάσταση, παραδέχεται.
Διότι στα σχολεία όπως και στους δρόμους της Γάζας όλος ο κόσμος έχει αφήσει τις μάσκες και έχει ξεχάσει τις αποστάσεις μετά το ξέσπασμα της νέας σύρραξης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
“Οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ υπονομεύουν όλες τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό”, καταγγέλλει ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.
Τη Δευτέρα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε μια κλινική και τα γραφεία του υπουργείου στην πόλη της Γάζας, αλλά και το μοναδικό εργαστήριο στον θύλακα όπου γίνονταν διαγνωστικά τεστ για covid-19. Επίσης δύο γιατροί σκοτώθηκαν.
Η προστασία των ιατρικών υποδομών και του προσωπικού υγείας είναι “υποχρεωτική υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”, τόνισε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. “Είναι ζωτικής σημασίας να γίνονται σεβαστοί οι διεθνείς ανθρωπιστικοί κανόνες”.
“Ανυπόφορη κατάσταση”
“Αν η ιατρική ομάδα έκανε τεστ εδώ, στο σχολείο, το 80% ανθρώπων θα ήταν θετικό στον κορονοϊό”, υποστηρίζει ο 38χρονος Σάλεμ Αλ Ατάρ, ο οποίος κατέφυγε σε ένα σχολείο της UNRWA αφού καταστράφηκε το σπίτι του σε ισραηλινή επιδρομή.
Πριν από τη στρατιωτική κλιμάκωση οι αρχές της Γάζας διενεργούσαν κατά μέσο όρο περίπου 1.600 τεστ ημερησίως με το ποσοστό θετικότητας να είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως (26%).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περίπου 9.000 άνθρωποι με covid-19 έχουν εντοπιστεί στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου. Συνολικά στη Γάζα περισσότεροι από 105.600 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό και 986 έχουν πεθάνει. Και από τις 122.000 δόσεις που έχουν φτάσει, έχουν χορηγηθεί περίπου οι μισές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Στα νοσοκομεία οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες, με κάποια ιδρύματα να προχωρούν τώρα σε ανακατατάξεις. Κάποιες μονάδες αφιερωμένες στην covid-19 έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν αλλού για να μπορέσουν να δεχθούν τους εκατοντάδες τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές.
“Φυσικά και φοβάμαι μήπως κολλήσω κορονοϊό, όμως αυτό θα είναι πιο εύκολο από τους ισραηλινούς πυραύλους”, σχολιάζει η Ουμ Τζιχάντ Γκαμπαγίν.
“Οι πύραυλοι μας σκοτώνουν, ενώ ο ιός προκαλεί βήχα και πυρετό”, σχολιάζει ο 8χρονος γιος της Φούαντ.
Στην άλλη πλευρά της αυλής του σχολείου η 65χρονος Ουμ Μάνσουρ αλ Κούρουμ κλαίει. Ένας γείτονάς της που έμεινε στη συνοικία τους στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας μόλις της είπε στο τηλέφωνο ότι το μισό της σπίτι καταστράφηκε. “Η κατάσταση είναι ανυπόφορη, ο κορονοϊός και ο πόλεμος ταυτόχρονα (…) δεν αντέχω άλλο”, λέει.